De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-219 Canada: Onderzoek impact windturbinegeluid op gezondheid

Canada: Onderzoek impact windturbinegeluid op gezondheid

Woensdag 8 augustus 2012

Het Canadese Ministerie van Volksgezondheid en het Nationale Bureau voor de Statistiek van Canada voeren de komende tijd een gezamenlijk onderzoek uit naar de relatie tussen windturbinegeluid en de impact op de gezondheid van personen die in de nabijheid  van windturbinegebieden wonen.

“Deze studie is een reactie op vragen van omwonenden van windparken over mogelijke gezondheidseffecten van lage frequente geluiden die worden  opgewekt door windturbines,” zei Leona Aglukkaq, de minister van Volksgezondheid. “Onze regering zet de gezondheid en veiligheid van de Canadezen altijd op de eerste plaats en deze studie zal een completer beeld geven van de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van het lawaai van windturbines.”

Het ministerie van Volksgezondheid neemt de gemelde gezondheidsklachten serieus en wil meer gegevens waarop zij beleid kan voeren. Het onderzoek is opgezet met medewerking van externe experts die zijn gespecialiseerd in uiteenlopende disciplines waaronder geluidsoverlast. Tot uiterlijk 7 september 2012 kunnen partijen commentaar leveren op de door het ministerie voorgestelde onderzoeksmethode. Het onderzoek concentreert zich op zo’n 2.000 woningen die worden geselecteerd uit 8 à 12 windturbinegebieden in Canada. Het ministerie van Volksgezondheid zal allerlei onderzoek verrichten waaronder bloeddrukmetingen, persoonlijke enquêtes en geluidsmetingen in en om de betreffende woningen.

Het Canadese ministerie van Volksgezondheid heeft expertise in het meten van lawaai en de beoordeling van de gezondheidseffecten van geluid vanwege zijn rol bij het beheer van de Radiation Emitting Devices Act (REDA). Zoals gedefinieerd onder REDA, is lawaai een vorm van straling.
Naar verwacht worden de onderzoeksresultaten in 2014 openbaar gemaakt.

Lees hier het persbericht van het ministerie

De Canadian Wind Energy Association (CanWEA) staat op haar achterste benen en vindt het onderzoek maar onzin, tijdverspilling en nutteloos.

Merkwaardig, want de CanWEA komt op haar beurt echter wèl met een lijst onderzoeken naar de geluiden die windmolens maken en zegt dat uit die onderzoeken is gebleken dat er niets aan de hand is. Dat waren voornamelijk onderzoeksinstituten die lokaal rond de windparken gesitueerd zijn en vaak belangen hebben in het windpark.
Nu het om een landelijk onderzoek door het ministerie wordt uitgevoerd is het huis te klein.

We kunnen ons als redactie van Fibronot.nl voorstellen dat autoriteiten ook de invloed die grote windparken op het klimaat hebben, gaan onderzoeken.