De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-223 Welkom in de Derde Wereld: Californië en de windmolens die geen energie leveren wanneer het nodig is

Welkom in de Derde Wereld: Californië en de windmolens die geen energie leveren wanneer het nodig is

Vrijdag 10 augustus 2012

Honderden miljarden Dollars hebben de belastingbetalers in Californië de afgelopen tien jaar betaald om hun mooie land, iedere bergrug  en prachtige valleien vol te zetten met tienduizenden windmolens.
Sinds gisteren vragen ze zich terecht af wat er met die honderden miljarden is gebeurd en waarom ze nu weer op rantsoen gezet worden.

Inmiddels kan de groothandel in elektro-aggregaten de vraag naar diesel- en benzine-aggregaten niet meer aan. Zelfs vanuit de regio New York en Washington vertrekken vrachtvliegtuigen vol aggregaten richting Californië. De schatting is dat er deze dagen meer dan 500.000 elektrische aggregaten worden verkocht. Dieselolie, benzine, CO2 besparing door windmolens?

Wat is er dan aan de hand met die tienduizenden windmolens?

Gisteren gaf de Californische instantie California ISO, CAISO, een persbericht uit met de waarschuwing dat elektriciteit schaars is en hele gebieden van het net afgesloten kunnen worden om een totale blackout te voorkomen. Consumenten worden aangespoord om hun energieverbruik te verminderen tijdens de middag wanneer de airco’s op volle toeren draaien.
De oorzaak? Een hittegolf.

Dat is natuurlijk niet de enige oorzaak. Windmolens draaien toch ook met warm weer?
De clou zit ’m in de kleine lettertjes die vermeldden dat een gasturbinecentrale van 775 megawatt er plotseling mee kapte en dat de San Onofre kerncentrale vanwege groot onderhoud tot nader order buiten bedrijf is gesteld.

De voorlichtster van CAISO antwoordde op een vraag van een journalist hoe het dan met die tienduizenden windmolens gesteld was.
Haar antwoord luidde: “Well as you know, wind has to blow for wind power to be effective. “
Dat is nog eens duidelijke taal.

Dat vraagt dus om nader onderzoek.

De CAISO geeft op haar website netjes de grafieken van het elektriciteitsverbruik weer, evenals de door windmolens en andere bronnen opgewekte elektriciteit. Deze grafieken vertellen in feite het hele verhaal. In het algemeen waait er ’s nachts behoorlijk wat wind, maar dan heeft niemand die elektriciteit nodig. Overdag, wanneer de airco’s volop draaien is de wind afgezwakt, de meeste windparken leveren geen energie meer en zakt de opbrengst van ruim 1900 megawatt naar een schamele 200 megawatt gemiddeld. En dat bij een totale vraag van ruim 45.000 megawatt.

Zie grafiek:De opgewekte energie van ‘duurzame’ bronnen

De bijdrage van zogenaamde hernieuwbare bronnen zijn verwaarloosbaar klein in vergelijking met de totale vraag naar elektriciteit.

Dáár betaalde de belastingbetaler dus zijn zuurverdiende centen aan. Voor de opwekking van een paar procent duurzame energie.

Als al dat geld in de normale economie was gepompt dan stond Californië nu niet aan de vooravond van een bankroet en een totale  blackout op het elektriciteitsnetwerk.