De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-224 Topman FAO vraagt stopzetting ethanolproductie uit maïs

Topman FAO vraagt stopzetting ethanolproductie uit maïs

Zaterdag 11 augustus 2012

Een graan elevator in Illinois

Een graan elevator in Illinois. In 2009 werd 107 miljoen ton graan in de VS verwerkt tot biobrandstof

José Graziano da Silva, directeur-generaal van Wereldvoedsel- en landbouworganisatie FAO, heeft in een opiniestuk in de Britse krant Financial Times de VS opgeroepen om de productie van bio-ethanol uit maïs stop te zetten. Graziano da Silva hoopt dat op die manier een voedselcrisis kan worden vermeden.

VS graan voor de productie van biobrandstof

VS graan voor de productie van biobrandstof versus het aantal mensen dat er mee gevoed kon worden

“Een onmiddellijke en tijdelijke opschorting van de Amerikaanse wetgeving die quota oplegt voor bio-ethanol, dat deels geproduceerd wordt met maïs, zou rust brengen op de markt en toestaan dat een groter deel van de oogst wordt aangewend om mensen en dieren te voeden”, schrijft Graziano da Silva.

De huidige droogte in de VS brengt schade toe aan verschillende gewassen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw staat amper 23 procent van de maïs er goed bij, wat leidt tot een forse toename van de maïsprijzen. Waarnemers vrezen bovendien dat de oogstramingen nog naar beneden zullen worden bijgesteld.

Biobrandstoffen zijn volgens analisten al enkele jaren verantwoordelijk voor een stijging van de prijzen van maïs, soja, plantaardige oliën en andere grondstoffen die nodig zijn voor de productie ervan.

De redactie van Fibronot.nl voegt daaraan het volgende toe

Misschien kan de DG van de FAO ook eens een brief aan Brussel sturen en de burocraten aldaar vertellen dat het idiote biobrandstof beleid van de EU mede verantwoordelijk is voor wereldwijd grote voedsel tekorten en prijsstijgingen.
Brussel zou uit zichzelf de importen van biobrandstoffen uit de VS en Brazilië met onmiddellijke ingang moeten stoppen.

Verder moet Brussel de import in de EU van palmolie uit het Verre Oosten stoppen. De teelt van palmbomen op grond waar ooit tropisch oerwoud stond is sterk omstreden en draagt in geen geval bij aan de duurzaamheids doelstellingen van de EU.

CO2

In 2050 wil de EU de uitstoot van CO2 met minstens 80 procent ten opzichte van het huidige niveau beperken.

CO2 is plantenvoedsel nummer één. Zonder of met te weinig CO2 groeit er geen plant, boom, graan, rijst of maïs meer.

Is dit wat de EU wil?

Als dit onzalige plan van de EU doorgaat zullen de voedseltekorten tot rampzalige proporties toenemen om nog maar niet te spreken over de gigantische prijsstijgingen. Er zullen oorlogen om het schaarse voedsel ontstaan.
Alles met dank aan de burocraten in Brussel voor wie het politieke gewin op korte termijn kennelijk zwaarder weegt dan de voedselvoorziening op lange termijn.