De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-227 Stroom op Bonaire wordt de helft duurder

Stroom op Bonaire wordt de helft duurder

Maandag 13 augustus 2012

Het windmolenpark op Bonaire

Het windmolenpark op Bonaire

Lang leve de windmolens. Ook op Bonaire wordt de stroom duurder dankzij gratis wind.

Bewoners van Bonaire krijgen op korte termijn te maken met een forse prijsstijging. Dat maakte gedeputeerde Burney Elhage gisteren bekend. Het stroomtarief op het Caribische eiland zal met zeker 50 procent worden verhoogd.

De verhoging is een direct gevolg van de onlangs uitgebrachte, bindende, uitspraak van een arbitragecommissie in een langlopend conflict tussen Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) en Ecopower, de exploitant van het windmolenpark dat stroom levert aan WEB.

Het Water- en Elektriciteitsbedrijf op Bonaire weigert al jaren rekeningen volledig te betalen en wijst op eerdere afspraken over lagere kosten. Maar omdat de exploitatiekosten voor Ecopower al jaren hoger uitvallen dan voorzien, mag volgens de arbitragecommissie Ecopower alle kosten doorberekenen aan WEB. Dat is volgens Elhage ‘een desastreuze ontwikkeling voor Bonaire’.

Het bestuur wijst erop dat een groeiend deel van de bevolking niet kan rondkomen. Dat deel zou de tariefverhoging niet aankunnen. Ook wordt gevreesd dat winkels de verhoogde tarieven doorrekenen aan de klanten, waardoor die dubbel worden getroffen. Het bestuur maakt zich ook zorgen voor afnemend toerisme als hotels en horeca hun prijzen moeten verhogen.

Volgens het Eilandbestuur van de Nederlandse gemeente heeft minister van Economische Zaken Verhagen toegezegd er voor in te staan dat de energietarieven betaalbaar blijven. Toch zou het rijk de energievoorziening in de eerste plaats een taak van het lokale bestuur vinden.

Een derde van de energievoorziening op het Bonaire komt uit windenergie. Onlangs werd bekend dat andere eilanden ook extra windmolens krijgen. Saba en Sint Eustatius nemen elk 3 turbines. Curaçao opende 2 windmolenparken met in totaal 10 windturbines.

Groen Links in de Tweede Kamer gaat vragen stellen en wil dat minister Spies de prijsverhoging terugdraait.

Het motto van de vragen?

Duurzame energie moet betaalbaar zijn!

Over dat onderwerp kunnen we de hele website wel volschrijven. Onze oosterburen weten er alles van.