De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-228 Berlijn verliest het geduld met TenneT

Berlijn verliest het geduld met TenneT

Maandag 13 augustus 2012

Hoogspanningsmasten bij Frankfurt

Hoogspanningsmasten bij Frankfurt

De federale Duitse regering zet op dit moment netbeheerder TenneT onder zware druk. Wegens toenemende twijfel omtrent de betrouwbaarheid van het bedrijf wil de overheid desnoods TenneT tot een terugtocht van de Duitse markt dwingen. Aldus luidt een artikel in het Duitse Handelsblatt dat Duitse regeringsfunctionarissen als bron noemt.

TenneT moet zich, evenals de andere drie netwerkbeheerders in Duitsland door het Federaal Agentschap voor Netwerken, de Bundesnetzagentur  laten certificeren. Regels uit Brussel verplichten deze certificering. Het niet laten certificeren kan heel vervelend voor TenneT uitpakken.

Tennet heeft tot 10 september de kans om een certificaat van de Duitse energietoezichthouder te verwerven waar alle Duitse netbeheerders over moeten beschikken. Door een wetswijziging moeten netbeheerders in Duitsland zich sinds dit jaar jaarlijks laten toetsen door de Bundesnetzagentur of ze “in staat zijn om te voldoen aan de technische en financiële eisen” die de Duitse wet aan ze stelt, licht Bundesnetzagentur-woordvoerder Renate Hichert toe. Elk jaar voor maart moet een netbeheerder een certificaat aanvragen waarmee de regulator dus zijn goedkeuring geeft om te opereren. Na toetsing van de eerste aanvraag (voor dit jaar dus) heeft de regulator Tennet dit certificaat geweigerd, volgens Hichert “omdat Tennet niet voldoende heeft aangetoond aan de financiële eisen te voldoen”. De Bundesnetzagentur heeft de weigerbeslissing vorige maand naar de Europese Commissie gestuurd ter beoordeling -volgens Hichert de gebruikelijke procedure- en Tennet heeft tot 10 september dus de tijd gekregen van de regulator om met meer stukken op de proppen te komen waaruit de financiële gezonde status van Tennet alsnog moet blijken.

Regeringskringen zeggen dat ze alle mogelijkheden onderzoeken om TenneT de duimschroeven aan te draaien en er met grote vastberadenheid naar streven om het proces van certificering uit te voeren. Daartoe zouden de sancties waarin de Energie Wet voor het Certificatieproces aangescherpt moeten worden.

Naar het oordeel van het federale ministerie van Economische Zaken is TenneT er voor een groot deel voor verantwoordelijk dat er onaanvaardbare vertragingen in de aansluiting van offshore windparken op het landelijk elektriciteitsnetwerk zijn opgetreden.

De offshore windparken zijn de belangrijkste onderdelen van de Energiewende in Duitsland.
Tennet Zou al € 5,5 miljard gereserveerd hebben om aansluitingen van offshore windprken te kunnen verzorgen, maar komt volgens het ministerie nog minstens € 15 miljard te kort.

TenneT Duitsland, dat eigendom is van het Nederlandse staatsbedrijf TenneT is niet in staat om dit geld bij elkaar te krijgen. Minister Verhagen heeft al een keer gezegd dat Nederland geen geld zal geven om de Duitse netwerken aan elkaar te knopen.
De zoektocht naar kapitaalkrachtige partners is moeilijk.

De Noord Duitse kustdeelstaten dringen er nu bij de federale regering op aan dat de Duitse overheid financieel bijspringt. Betrokkenheid van de Duitse staatsontwikkelingsbank KfW wordt inmiddels door minister Rösler van Economische zaken niet meer uitgesloten, maar dat is wel het allerlaatste redmiddel.

De Bundesnetzagentur kan certificering van TenneT weigeren als er substantiële twijfel bestaat met betrekking tot de nodige financiële draagkracht van TenneT.

Juist vanmorgen werd bekend dat de Duitse minister van Economische zaken, Philipp Rösler komende donderdag met minister Verhagen over Tennet zal spreken.