De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-231 HVC Alkmaar schrapt tien procent van het personeelsbestand

HVC Alkmaar schrapt tien procent van het personeelsbestand

Vrijdag 17 augustus 2012

HVC uit Alkmaar, u weet wel, het afval- en energienutsbedrijf van zo’n zestig aandeelhoudende gemeenten en waterschappen uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Friesland, dat  € 75 miljoen investeerde in het windmolen avontuur van Typhoon Capital en bij gemeenten en Provincies naarstig op zoek was naar nóg meer miljoenen voor dit windmolen avontuur, gaat tien procent van zijn vaste personeelsbestand ontslaan.

De ombuigingsoperatie wordt momenteel uitgewerkt. Niet bekend is bij welke bedrijfsonderdelen de klappen vallen. ,,Alle business units moeten plannen maken hoe meer inkomsten te genereren en kosten te besparen”, aldus een woordvoerster van de afvalverwerker.

HVC probeert zoveel mogelijk ontslagen op te vangen via natuurlijk verloop, maar sluit gedwongen ontslagen niet uit. Er wordt gewerkt aan een sociaal plan. Eind van het jaar wordt meer duidelijkheid verwacht.

Zoals te doen gebruikelijk bij dit soort zaken en naderende faillissementen krijgt de economische recessie de schuld terwijl in feite de bedrijfsvoering niet klopt.

De redactie van Fibronot.nl meent dat de duurzame plannen die HVC had om Nederland ‘groen’ te maken, het bedrijf uiteindelijk de das om zullen doen.

Toen HVC in september 2011 bekend maakte dat het een aandeel van € 75 miljoen in Typhoon Capital had genomen hadden we al de nodig scepsis. Blijf gewoon bij je core business, zeiden we, dus het ophalen en verwerken van huisvuil en laat windmolens over aan mensen die geen bewezen track record hebben….

Bij sommige deelnemende gemeenten bestaat de vrees dat HVC de tarieven zal verhogen om de tekorten te dekken. ,,Ten opzichte van andere huisvuilverwerkers zijn de tarieven bij ons heel erg laag. De tarieven zullen worden bevroren op het niveau van 2012 aangevuld met een kleine inflatiecorrectie”, aldus de woordvoerster.

HVC sluit niet uit dat de bezuinigingen gevolgen hebben voor de voorgenomen bouw van een prestigieuze demo-installatie voor de vergassing van biomassa. Met deze techniek kan hout- en snoeiafval worden omgezet in gas. Het betreft een investering van tientallen miljoenen euro’s samen met energiebedrijven Gasunie en Taqa. ,,Alle projecten worden opnieuw bekeken. We kijken kritisch naar alles wat we doen.”

Het zou de redactie van Fibronot.nl niet verbazen als binnenkort ook het aandeel in Typhoon Capital van de hand wordt gedaan.

Althans, dat adviseren we sterk.