De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-234 Energie (W)ende 2 ?

Energie (W)ende 2 ?

Maandag 20 augustus 2012

Op 19 juni schreven we een artikel Energie (W)ende, waarin we zijn ingegaan op de onbetaalbaarheid van deze energie transitie en de naderende sociale ramp die Duitsland in het verschiet ligt. We schreven over het dalende consumentenvertrouwen in Duitsland, het toenemend aantal werklozen in de PV industrie en de medewerkers van metaalverwerkende bedrijven die op straat werden gezet omdat de kosten van elektriciteit voor veel bedrijven vaak meer dan 50% van de bedrijfskosten uitmaakt, waardoor er geen rendabele bedrijfsvoering meer mogelijk is.

Vandaag lezen we dat Duitsland de gevolgen van de schuldencrisis in Europa steeds meer begint te voelen.

Nog steeds wordt het nieuws in Duitsland bepaald door de Euro crisis, een mogelijke Griekse exit uit de EU en de ECB en zijn bevoegdheden. Met geen woord wordt gerept over de naderende mislukking van de Energiewende.

”De afnemende vraag uit de Eurozone belast de Duitse economie in toenemende mate”, schrijft het ministerie van Financiën in Berlijn.

Is dat zo?

Zeggen de tienduizenden werklozen die in het kader van de Energiewende ontslagen zijn, dan niets? De duizenden ontslagen in de PV sector die de afgelopen maanden zijn gemeld omdat inmiddels al een tiental grote PV fabrieken failliet is gegaan of hun activiteiten naar het buitenland hebben verplaatst? Zeggen die niets?

Het lijkt erop dat de Duitse regering dit onderwerp uit alle macht probeert te vermijden en om die reden liever voorrang geeft aan de EU perikelen.

De lokale deelstaat regeringen gaan zich er nu mee bemoeien. Na zware kritiek uit Beieren komt nu de minister van Economische zaken uit Noord Rijnland Westfalen (NRW), Garrelt Duin met kritiek op de beleid zoals dat de Duitse regering in Berlijn voorstaat.
Hij maakt zich meer zorgen over de Duitse energiepolitiek dan over de Euro.
Hij zegt onder meer dat de omschakeling in Duitsland van kernenergie op groene stroom voor zijn regio NRW verreweg de belangrijkste uitdaging is voor de komende twintig jaar.

De Duitse minister van Milieu, Altmaier, is het met zijn collega in NRW eens. Hij stelt het zelfs nog iets dramatischer en zegt dat de Energiewende de grootste economische uitdaging is sinds de hereniging van oost- en West Duitsland.

Tussen beide uitspraken van de ministers is echter een nuance verschil waarneembaar, waarbij de deelstaat regeringen weigeren de explosief gestegen kosten voor energie niet meer willen betalen en zelf op zoek gaan naar mogelijkheden om energie op te wekken.

Windmolens bij Bad Doberan

Windmolens bij Bad Doberan

Voor Altmaier is de vraag hoe hij de stroomprijzen onder controle moet houden. Per 1 januari a.s. stijgt de prijs van elektriciteit weer met 3.5 cent per kilowattuur.

Dan zijn er nog de lokale protesten tegen nieuwe hoogspanningslijnen door mooie dorpjes in heuvelachtig terrein. Tot in de hoogste rechterlijke instanties halen inwoners hun gelijk en worden op veel plaatsen alternatieve, dus peperdure oplossingen gezocht.

Verder zit minister Altmaier in z’n maag met TenneT. De afspraak die z’n collega Rösler van Economische zaken vorige week donderdag met minister Verhagen maakte zal hem niet gerust stellen. Die afspraak hield in dat TenneT mag proberen € 10 miljard bij particuliere investeerders te vinden om de offshore windparken aan te sluiten en een deel van het Duitse netwerk te moderniseren. We zullen zien of er nog sinterklazen op deze wereld bestaan die in het Duitse energie sprookje geloven, waarvan de echte energiedeskundigen zeggen dat het gedoemd is te mislukken. Niemand steekt hier toch geld in?

Minister Altmaier deert de kritiek echter niet. Naar buiten toe moet hij immers positiviteit uitstralen?

Al deze problemen dient Altmaier voor de verkiezingen in 2013 op te lossen. Hij wil er zelfs drie nieuwe ministeries voor oprichten.

Minister Duin van NRW is aanzienlijk minder optimistisch en zegt wat hij denkt, namelijk, dat er tot nu toe al zoveel is misgegaan dat hij er niet in gelooft dat er de komende tijd iets wèl goed zal gaan.
Hij noemt als voorbeeld dat het gestegen belang van zonnestroom heeft geleid tot aanzienlijk hogere elektriciteitsprijzen. Een aantal bedrijven in zijn deelstaat zijn al failliet gegaan aan de hoge prijs van elektriciteit.
De minister ziet ook het gevaar van een algehele blackout op het netwerk. Hij is echter niet van plan rustig achterover te blijven leunen totdat Berlijn de problemen eens op een rijtje zet en oplost. Niemand kan mij garanderen dat er op korte termijn een betrouwbare stroomvoorziening is vanaf de offshore windparken.

Ook over TenneT heeft hij geen goed woord over. Hij kiest liever het zekere voor het onzekere en wil op zijn minst een deel van de energievoorziening in eigen hand nemen.
Dat betekent de bouw van kolencentrales. En die komen er, in ras tempo.

Vorige week opende de minister nog een bruinkool gestookte elektriciteitscentrale net over de grens bij Venlo. Dat bruinkool vanwege de CO2-uitstoot een slecht imago heeft, kan hem niet schelen. Hetzelfde geldt voor een kolencentrale in Datteln, die op protesten uit de groene hoek stuit.

Burgemeester Baranowski van de industriestad Gelsenkirchen zit nog met een ander probleem. Zijn stad heeft veel werklozen en een hoge schuld. In Duitsland komt de energierekening van uitkeringstrekkers grotendeels voor rekening van de gemeente. “Ik zie niet hoe wij bij stijgende stroomprijzen dat nog kunnen betalen”, zegt hij.

Bondsminister Altmaier beloofde vorige week dat hij met zijn plannen veel zorgen van de deelstaat regering zal wegnemen, maar die geloven er niet meer in. Veel inwoners zijn de (roof)bouw van windmolens in beschermde natuurgebieden inmiddels meer dan zat.

Wij denken dat minister Altmaier bluft en er niet in zal slagen de deelstaat regeringen en inwoners tevreden te stellen en dat dientengevolge het tijdperk van het duo Merkel / Altmaier na de verkiezingen in 2013 voorbij is.

In diverse Duitse media wordt opgemerkt dat de paniek begint toe te slaan in Berlijn.

Op dinsdag 28 augustus hebben Merkel, Rösler en Altmaier topoverleg over de tot nu toe gevoerde strategie met betrekking tot de Energiewende en de sociale gevolgen die de Energiewende voor de Duitse bevolking heeft.