De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-24 RWE wil investeren in Nederlands windpark

RWE wil investeren in Nederlands windpark

Zaterdag 21 januari 2012

Het Duitse energieconcern RWE wil een offshore windpark bouwen voor de Nederlandse kust, maar het bedrijf wacht op steun van de overheid.
Dit verklaarde Martin Skiba, directeur Offshore bij RWE Innogy, tegenover het Algemeen Dagblad. RWE Innogy is het onderdeel van het RWE dat zich richt op groene energie.

Het concern heeft windparken in Groot-Brittannië en is ook aan het bouwen in Duitsland en België. Een windpark in Nederland ontbreekt nog, zegt Skiba. RWE heeft al een vergunning voor een park met 59 windmolens en een potentiële energiecapaciteit van 300 megawatt, genoeg om 250.000 huishoudens van stroom te voorzien, zo verklaart het energiebedrijf.

Het toekomstige windpark komt 75 kilometer uit de kust van Noord Holland te staan en krijgt de naam Tromp Binnen.

Grote drempel is de overheidssubsidie. Volgens Skiba heeft offshore windenergie overheidsgeld nodig om renderend te zijn, maar de regering wil geen nieuwe steun toezeggen.

RWE is al vanaf begin 2009 bezig met de voorbereidingen van dit windpark.

Pech

RWE heeft eind 2010 pech gehad met de 52 windmolens in de Eemshaven.
In de garantieperiode werden in verschillende wieken van de 52 windmolens haarscheurtjes ontdekt.

De fabrikant van de windmolens in de Eemshaven, het Duitse Enercon, had zich verkeken op de zware omstandigheden waaronder de turbines daar moeten draaien.

Volgens het Duitse onderzoeksinstituut TÜV – vergelijkbaar met het Nederlandse TNO – konden de turbines zonder gevaar doordraaien maar RWE wilde geen risico nemen en alle rotorbladen vervangen. De nieuwe rotorbladen zijn sterker dan de oude, omdat ze gemaakt zijn van koolstof in plaats van glasvezel.

Enercon moest voor de kosten opdraaien en dat tikte behoorlijk aan, het ging tenslotte om 156 wieken van 52 windmolens.
Het vervangen van de rotorbladen was een langdurige en kostbare klus. Dit kwam onder meer doordat er niet gewerkt kon worden als het harder waaide dan windkracht drie.

Opmerking van de redactie van Fibronot.nl

Opmerkelijk dat één van de grootste energiebedrijven in Europa zegt dat offshore windenergie niet rendabel is en in feite miljardensteun nodig heeft om te overleven.

De vraag is bovendien waarom een Duits bedrijf voor de kust van Nederland een windpark wil bouwen gezien de invloed van dit soort windparken op het klimaat en de vervuiling in China die de bouw van dit soort windmolens veroorzaakt?
Waarom wil RWE investeren in iets dat niets oplevert en waarom moet de Nederlandse belastingbetaler dit financieren?

Zie ook het artikel De invloed van windmolens op ons klimaat