De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-241 Spakenburgers zijn de penetrante vislucht zat

Spakenburgers zijn penetrante vislucht zat

Donderdag 23 augustus 2012

De vis wordt duur betaald

De vis wordt duur betaald

Bij Spakenburg denk je aan vis, een lekkerbekje, een haring, een mooie schar. Die ruiken toch lekker?
Inderdaad, maar de afgelopen anderhalf jaar is de fijne vislucht verdwenen. Daar voor in de plaats is een penetrante lucht van bedorven vis gekomen. Wat is er in Spakenburg aan de hand?

Oude vis stinkt en je kunt er helemaal niets mee. Maar daarin is verandering gekomen toen visverwerker Arie van der Groep uit Spakenburg in februari 2011een biogas installatie in gebruik heeft genomen. Deze installatie wint groen gas uit organisch afval, zo’n 800m³ per uur.

De grondstof is vaak vis, maar ook mislukte koekjes uit een nabij gelegen fabriek. Als de grondstoffen maar organisch zijn, dan kun je er in een vergister groen gas van maken. En daarmee was het de eerste vergister van voedingsmaterialen die over de datum of bedorven zijn een feit.

Maar de inwoners van Bunschoten-Spakenburg pikken de misselijkmakende vislucht in hun woonplaats niet meer. Sinds de ingebruikname van de biogas installatie lijden ze onder de biogasfabriek die visafval omzet in brandstof en daarbij een ondraaglijke stank verspreidt, maar de noodkreten van de wanhopige burgers blijken aan dovemansoren te zijn gericht.

„Het is simpelweg niet uit te houden. Als de wind verkeerd staat, is het ondraaglijk om buiten te zitten. Ik heb al meerdere keren moeten overgeven”, treurt een buurvrouw.

Haar ervaringen worden gedeeld door het volledige dorp. „Ik kan me niet voorstellen dat dit gezond kan zijn voor mensen. Ik durf de ramen van de kinderkamers niet open te laten, want ik wil niet dat mijn kinderen van 5 en 1 jaar in die lucht slapen”, stelt een andere dorpsbewoner. „Ik heb al meerdere malen mijn wasgoed opnieuw moeten wassen, omdat die lucht van rotte vis erin was gaan zitten toen het aan de lijn had gehangen”, moppert de vrouw.

Omdat er geen oplossing in zicht is en beloftes worden gebroken, zijn de Spakenburgers ten einde raad: „Er was beloofd dat het uiterlijk op 16 juli opgelost zou zijn, maar ruim een maand later blijft het alleen maar erger worden.” De gemeente doet niets en verwijst naar de provincie, die het probleem wel erkent maar zegt niet op te kunnen treden. „We zijn op de hoogte van de stank”, aldus een woordvoerder. „Maar het bedrijf voldoet aan alle richtlijnen. We houden het wel scherp in de gaten.”

Arie van de Groep, directeur van het visverwerkingsbedrijf, snapt dat omwonenden de lucht niet te harden vinden. „Wij veroorzaken soms stank, dat klopt. We werken met afvalproducten en dan is stank onvermijdelijk.” Hij benadrukt dat ook anderen stank veroorzaken.

Het VVD-Statenlid El Yassini zal op 3 september 2012 vragen stellen in een vergadering van de Commissie Milieu over deze onverkwikkelijke zaak. Hij wil een snelle oplossing van de problemen.