De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-242 Crisis in Duits kabinet om Energiewende; weerstand kostenplan aansluitingen offshore windparken

Crisis in Duits kabinet om Energiewende; weerstand kostenplan aansluitingen offshore windparken

Zaterdag 25 augustus 2012

Minister Ilse Aigner van de CSU uit Beieren

Minister Ilse Aigner van de CSU uit Beieren

De Duitse minister van Voedselvoorziening, Landbouw en Consumentenbescherming, Ilse Aigner, blokkeert de plannen van minister Peter Altmaier van Milieu voor de uitbreiding van windenergie op zee.
De CSU politica stuurde een brief naar kabinetscollega’s Philip Rösler, minister van Economische Zaken en Peter Altmaier, minister  van Milieu dat de door hen voorgestelde regelgeving om de bouw en aansluiting van nieuwe offshore windparken te versnellen door haar zal worden afgewezen. Dit blijkt uit een verklaring van haar ministerie die deze week is afgegeven aan persbureau Reuters.

De belangrijkste reden om het plan van Rösler en Altmaier af te schieten zijn de bepalingen in het plan om storingen en vertraging in het aansluiten van de offshore windparken gedeeltelijk door de Duitse consumenten te laten betalen. Rösler en Altmaier hopen met hun plan dat netbeheerder TenneT in staat zal zijn de offshore aansluitingen sneller te verzorgen.

Minister Aigner is mordicus tegen een lastenverzwaring voor consumenten en heeft openlijk haar onaanvaardbaar uitgesproken.
De prijs voor energie in Duitsland is de op één na hoogste in de EU, na Denemarken, dat zich ook rijk rekende met windmolens, terwijl de burgers het gelag betalen.

“We moeten er voor zorgen dat energiekosten voor de Duitse consumenten effectief worden beperkt, en de kosten moeten controleerbaar zijn”, zei minister Aigner in een verklaring, die afgelopen dinsdag 21 augustus naar de ministeries van Economische Zaken en Milieu is gestuurd.

Merkel met minister Altmaier van Milieu op bezoek bij de Bundesnetzagentur

Merkel met minister Altmaier van Milieu op crisis overleg bij de Bundesnetzagentur. De minister voelt zich duidelijk niet op zijn gemak. (klik op de foto voor een vergroting)

Het wetsvoorstel zou volgende week behandeld worden maar is nu, na crisis overleg afgelopen donderdag, voorlopig opgeschort.

De bouw van offshore windparken heeft inmiddels een vertraging van jaren opgelopen. De aansprakelijkheidsregels werden in de afgelopen maanden opgesteld in overleg met industrie, nutsbedrijven en beide ministeries.

De meningsverschillen tussen de federale overheid en de deelstaatregeringen beginnen ook toe te nemen. De zuidelijke deelstaten, met het machtige Beieren voorop wil zich alleen nog richten op windmolens op land terwijl de noordelijke deelstaten alleen windmolens op zee willen.

Dat de situatie explosief is blijkt duidelijk uit de openlijke ruzie tussen leden en parlementariërs van CDU, CSU, FDP, SPD en Groenen over wie straks verantwoordelijk is als het mis gaat bij de Energie(W)ende.
Daar wordt nu al openlijk over gebakkeleid, wat aangeeft dat de Energiewende in feite al mislukt is. De actie van Ilse Aigner is daar een voorbeeld van.

Update zondag 26 augustus 2012

De directeur van TenneT Duitsland, Lex Hartman, heeft in een reactie in de Duitse pers op de actie van Ilse Aigner gereageerd en gezegd dat een verdere vertraging van het aansluiten van offshore windparken de Duitse energieconsumenten meer geld gaat kosten.
Het lijkt er op dat Hartman de politiek met deze opmerking onder druk wil zetten.

Hartman zegt dat wanneer de aansprakelijkheidsregels niet bij wet geregeld zijn zich geen nieuwe investeerders zullen aandienen.
Ook met deze laatste opmerking lijkt Hartman de politiek onder druk te willen zetten.

Hartman vervolgt met de opmerking dat wanneer de actie van Ilse Aigner tot gevolg heeft dat er geen beslissing wordt genomen de Energiewende vertraging zal oplopen.
De ontwikkelaars van windparken, potentiële investeerders en wij hebben deze nieuwe aansprakelijkheidsregels hard nodig, zegt Hartman.

Het offshore windpark Bard Offshore 1

Het offshore windpark Bard Offshore 1. Van de 80 windmolens zijn er 20 in bedrijf. De bouw van de overige 60 windmolens heeft een vertraging van minstens twee jaar opgelopen.(klik op de foto voor een vergroting)

Offshore aansluitingen kunnen door storing uitvallen.  Exploitanten kunnen de kosten van uitval niet betalen omdat het feed-in-tarief voor hen te laag is en geen enkele investeerder is bereid elk jaar een paar honderd miljoen verlies te nemen omdat de aansluiting niet werkt.
Als Tennet werkzaamheden aan het landelijk netwerk verricht zijn wij niet aansprakelijk wanneer het mis gaat, vervolgt Hartman, maar bij problemen met offshore verbindingen zijn we wel aansprakelijk.
Er is daarom een duidelijke aansprakelijkheidsregelgeving nodig, anders komen we vast te zitten.

Hartman zegt dat voor elke gigawatt windstroom een investering voor de aansluiting op het landelijk netwerk ongeveer € 1 miljard Euro nodig is. Alleen al voor de Noordzee komen we dan uit op een bedrag van ongeveer € 13 miljard, zegt Hartman en dan heb ik de aansluitingen in de Oostzee er nog niet bij gerekend.
Zulke investeringsbedragen kunnen we niet alleen ophoesten.

Hartman zegt ook dat de Bundesnetzagentur voorschrijft dat we offshore windparken binnen 30 maanden moeten aansluiten op het landelijk netwerk, maar dat de bouw van platformen op zee waar de apparatuur staat die ervoor zorgt dat de spanning tussen windmolens en het landelijk netwerk op elkaar is aangepast en de onderzeese elektriciteitskabels al meer dan 50 maanden vergt.
Om die reden is het praktisch onmogelijk de netwerkverbindingen op tijd klaar te hebben. Er is wereldwijd niet genoeg capaciteit om deze zeekabels in kortere tijd te maken.

Kortom, het zwarte pieten lijkt ons nog lang niet afgelopen, iedereen geeft elkaar de schuld van de vertragingen.

Minister Ilse Aigner wil met haar actie voorkomen dat de Duitse energieconsument de rekening gepresenteerd krijgt in de vorm van een extra verhoging van de energierekening die kan oplopen tot wel € 300 per jaar.

Update dinsdag 28 augustus 2012

Nu de verkiezingen in Duitsland naderen, beginnen de heren, en dames ook, politici zich te roeren.
Maar dat niet alleen. De dreigementen van minister Ilse Aigner om haar veto over een nieuw wetsontwerp uit te spreken hebben geleid tot nieuw overleg tussen de bewindslieden.

Ze zijn overeen gekomen dat de Energiewende te snel gaat.
“We moeten van een planeconomie naar een meer sociale markteconomie”, zegt minister Rösler van Economische Zaken.

De dreigende prijsstijgingen voor elektriciteit maakt de heren nerveus, want consumenten, dus kiezers worden de dupe.

Om die reden wil Rösler de EEG, de Erneuerbare-Energien-Gesetzes, wijzigen.

De minister van Milieu, Altmaier, zegt dat de Energiewende te snel gaat.
“We hebben er niets aan als we een overproductie van elektriciteit hebben en daardoor windmolens stilgezet moeten worden”, zegt hij.

Het is opmerkelijk dat hij nu over een overschot aan elektriciteit spreekt, immers, de regering wil het huidige aantal windmolens nog vertienvoudigen.

Dat laatste moet dus kennelijk wat minder snel. Geen wonder, er is op dit moment niet één bank die in windenergie wil investeren.
Er wordt door Altmaier gewoon een smoes verzonnen om te proberen de in het slob zittende windindustrie in Duitsland te redden.

De voorzitter van de Bundesnetzagentur vindt overigens dat de kosten voor de bijdragen voor duurzame energie voor bedrijven omlaag moeten en hij wil ook op de rem trappen bij de uitvoering van de Energiewende.

CEO’s van energiebedrijven vinden dat Duitsland de Energiewende meer in overleg met de buurlanden moet uitvoeren.
“We zitten niet op een eiland”, zegt één van hen.

Waarom publiceren we op Fibronot.nl zoveel over windenergie? Er zijn toch legio websites die u ‘alles’ over windenergie vertellen?

Nee dus.
Lees verder »