De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-245 Duitse Energiewende in chaotische eindfase beland

Duitse Energiewende  in  chaotische eindfase beland

Woensdag 29 augustus 2012

Altmaier voordat hij minister werd

Altmaier na het schrijven van het CDA verkiezingsprogramma in 2007. Altmaier spreekt namelijk vloeiend Nederlands. Het is te hopen dat hij zijn nieuwste inzichten met betrekking tot de Energiewende ook aan het CDA meedeelt. (Klik om te vergroten)

De Duitse Energiewende lijkt in een beslissende eindfase terecht te zijn gekomen nu minister Altmaier van Milieu heeft gezegd dat fossiele energie de hoeksteen is en blijft van de Duitse energievoorziening. Bovendien, zegt Altmaier is het noodzakelijk dat Duitsland nieuwe kolencentrales bouwt omdat elektriciteit die geproduceerd is door zon- en wind zo duur is dat we het ons eigenlijk niet kunnen veroorloven en ook onbetrouwbaar is.

Heeft u dit al in de Nederlandse media gezien of gelezen? Natuurlijk niet. Hier probeert men zo angstvallig mogelijk al het negatieve nieuws over windenergie te vermijden.

Minister Altmaier van Milieu bij zijn aantreden

Minister Altmaier van Milieu bij zijn aantreden

Dat de Duitse minister van Milieu dit nu openlijk toegeeft weerspiegelt de politieke situatie rondom windenergie in Duitsland.

De knuppel werd vorige week in het hoenderhok gegooid door minister Ilse Aigner die consumentenzaken in haar portefeuille heeft. Ze dreigde haar veto uit te spreken over een nieuwe wet die de juridische aansprakelijkheid moet regelen voor het geval er iets mis gaat bij de bouw van offshore windparken. Wie betaalt de schade als er vertraging optreedt? De bouwer van het windpark, de exploitant, de netbeheerder? Of de Duitse consument? Het leek er op dat vooral de Duitse consument het gelag moest betalen, maar voordat dit in een nieuwe wet zou komen trapte minister Aigner op de rem. En kennelijk met succes, want er zijn haar toezeggingen gedaan waarna ze haar weerstand liet varen. Wat die toezeggingen waren is nog niet bekend, dat zullen we pas weten na behandeling van de wet in het Duitse parlement.

Inmiddels wordt de ene na de andere kolengestookte centrale geopend. We noemden in juli al de opening van een nieuwe kolencentrale in het Ruhrgebied. Amper twee weken geleden werd een nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrale bij Keulen geopend. De centrale heeft een vermogen van 2200 megawatt. Onder alle weersomstandigheden.

Merkel met minister Altmaier van Milieu op bezoek bij de Bundesnetzagentur

Minister Altmaier van Milieu nog geen halfjaar later (klik op de foto voor een vergroting)

Altmaier is ook bang dat zijn land te afhankelijk wordt van import van elektriciteit, dat nog steeds gezien wordt als de steunpilaar van de industriële sector.
Om het risico van afhankelijkheid te vermijden heeft Altmaier het groene licht gegeven voor de bouw van 23 nieuwe kolencentrales.

Ja, u leest het goed, 23 nieuwe kolencentrales in aanbouw omdat Duitsland zich zorgen maakt over de explosief stijgende kosten van elektriciteit en omdat Duitsland het zich niet kan veroorloven in een strategisch nadelige positie te komen vanwege de import van elektriciteit.

Waar blijven nu de protesten van activistische groeperingen als Greenpeace, WNF, Milieudefensie en vele anderen?  Pikken zij de rood/bruine stof die met oostenwind de grens overwaait en in het oosten van Nederland duidelijk op het wasgoed te zien is dat buiten hangt te drogen? Of horen we geen protesten omdat Greenpeace in Duitsland een eigen energiemaatschappij heeft en dus rechtstreeks belangen in deze sector heeft?
In Nederland staan de heren direct op de barricade’s als er twee kolencentrales worden gebouwd. Nu er vlak over de grens 23 worden gebouwd zwijgen ze als het graf.

Wat wordt er nu werkelijk aan windenergie opgewekt?

Onlangs werden in Duitsland de cijfers bekend gemaakt over de werkelijke productiviteit van windenergie over de afgelopen tien jaar. Dat cijfer was 16,3 procent!

Vanwege de inherente afwezigheid van wind werden de windparken ontworpen voor een veronderstelde 30% load factor. Dat betekende dat de ontwerpers hoopten dat ze 30% van het geïnstalleerde vermogen zouden krijgen. Vergelijk dat met steenkool, aardgas, kernenergie en hydro elektrische installaties die ongeveer 85-90%  van de tijd werken.

In de praktijk betekent dit dat wanneer er bijvoorbeeld 3000 megawatt aan windvermogen was geïnstalleerd er in de praktijk op gerekend werd ongeveer 900 megawatt opgewekte elektriciteit.
Maar nu blijkt in werkelijkheid, na tien jaar, dat er amper 450 megawatt wordt opgewekt. Een magere 16,3 procent.

Overigens kunnen we bij deze 16,3 procent ook vraagtekens zetten als we het onderzoek van wetenschapper Kees le Pair lezen. We mogen naar aanleiding van dit onderzoek rustig aannemen dat het Duitse cijfer minstens gehalveerd moet worden.

Het lijkt er op dat de ontwerpers met opzet de cijfers hoger hebben ingeschat om de bergen subsidie die er beschikbaar waren voor windenergie te incasseren.

Erger nog, na honderden miljarden Euro’s subsidies aan de Duitse PV sector te hebben uitgegeven, blijkt dat de PV sector in de afgelopen 22 jaar nog niet eens een tiende procent, namelijk 0,084% te hebben bijgedragen aan de Duitse elektriciteitsvoorziening.
Het was dan ook niet verwonderlijk dat de Duitse regering in maart 2012 onverwacht besloot de subsidie versneld af te bouwen en in 2017 helemaal te beëindigen.

De geschatte kosten van de Energiewende tot 2031

De geschatte kosten van de Energiewende tot 2031. Hier is nog geen rekening gehouden met de € 1700 miljard die het kost om de 22 kerncentrales buiten gebruik te stellen. De Duitse Academie van Wetenschappen heeft op 20 augustus 2012 geadviseerd om helemaal met bio-energie te stoppen omdat bio-energie op geen enkele wijze een kwantitatieve belangrijke bijdrage kan leveren aan de energie transitie, de Energiewende. Dat scheelt de Duitse belastingbetaler weer € 22,4 miljard. (Klik om te vergroten)

Bovendien zijn de werkelijke kosten van zonne- en windenergie in Duitsland vele malen hoger dan de kosten van kolen en kernenergie. Ook blijkt dat de door vele Groenen bezongen ‘gratis’ zonne- en windenergie tienduizenden banen op het spel zet bij bedrijven die afhankelijk zijn van een betrouwbare en betaalbare levering van elektriciteit.

Duitsland heeft ook de fout gemaakt door het boren naar schaliegas te verbieden. Dit schaliegas was een mooie backup geweest voor de zonne- en windenergie. Het is geen wonder dat het aardgas en de elektriciteitsprijzen praktisch onbetaalbaar zijn geworden.

Ondertussen blijven de Groenen in Duitsland de wonderen van het leven op basis van zone- en windenergie prediken. Ze praten steeds over een ‘duurzaam leven’, ‘een duurzame toekomst’ en een ‘koolwaterstof-vrije’ en ‘gedecarboniseerde ‘ toekomst.
Maar pas op, want deze hersenspinsels betekenen niets anders dan dat de Duitse burgers niet mogen genieten van de levensstijl en de levensstandaard van een moderne wereld.
Het betekent niets anders dan dat de huidige levensstandaard moet worden teruggedrongen en dat de Derde Wereld haar ambities om dezelfde levensstandaard als in het rijke westen te bereiken maar zo snel mogelijk moet vergeten.

Voor wie onze artikelenserie over de Duitse Energiewende heeft gevolgd is, wat hierboven geschreven  staat, geen verrassing.

De titel van dit blog luidt: Duitse Energiewende  in  chaotische eindfase beland

Het had net zo goed: Het faillissement van de Energiewende kunnen heten want we verwachten dat binnenkort ook de subsidies voor windenergie aan banden zullen worden gelegd, wat Duitse bedrijven die actief zijn in de windmolensector de kop zal kosten en banken het helemaal voor gezien zullen houden.

Eén ding staat voor de redactie van Fibronot.nl vast, namelijk, dat de huidge sfeer rondom de Energiewende smaakt naar Hoe redden we ons image uit deze soap zonder gezichtsverlies te lijden met de verkiezingen in aantocht?

(Bronnen: Handelsblatt, der Spiegel, Bild, lePairNet en WUWT)

 

Waarom publiceren we op Fibronot.nl zoveel over windenergie? Er zijn toch legio websites die u ‘alles’ over windenergie vertellen?

Nee dus.
Lees verder »