De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-246 De vrouw zonder ballen

De vrouw zonder ballen

Woensdag 29 augustus 2012

Minister Ilse Aigner van consumentenzaken laat de energie verbruikers in de steek.
Eind vorige week dreigde minister Aigner nog met een veto als de nieuwe wet in het parlement behandeld zou worden. Na spoedoverleg tussen de ministers Rösler, Altmaier en Aigner is de laatste overstag gegaan. Partijpolitieke redenen liggen hieraan ten grondslag. Het opperbevel van CSU wilde nu geen kabinetscrisis om een paar centen.

In een alles of niets poging heeft de Duitse regering vandaag per wet besloten dat alle kosten van risico’s die bij de bouw van offshore windparken mogelijk kunnen ontstaan door de Duitse consumenten  en netbeheerders moeten worden betaald. Te denken valt aan vertraging gedurende de bouw.

De Energiewende wordt daarmee duur, zeer duur zelfs voor de Duitse consument. De prijzen voor energie gaan stijgen naarmate er meer windparken op het netwerk worden aangesloten.
Op dit moment betaalt de Duitse consument al een toeslag van 3,5 Eurocent per kilowattuur op zijn energierekening en dat wordt binnenkort al 5,3 Eurocent per kilowattuur. Dat is al 20 procent van de huidige kosten van ongeveer 25 Eurocent per kilowattuur en het einde lijkt nog niet in zicht. Dat houdt in dat Duitsland hard op weg is naar de hoogste kilowattuurprijzen in Europa. Op dit moment staat Denemarken nog op de eerste plaats.
Bij elkaar moeten de Duitse consumenten € 750 miljoen per jaar extra ophoesten om de windmolens draaiende te houden.

De netwerkbeheerders moeten echter ook meebetalen. Ze moeten gezamenlijk meer aansprakelijkheid dragen. Daartoe moeten ze elk jaar € 100 miljoen in een speciaal schadefonds storten voor het geval er problemen met een offshore windpark ontstaan. Ook moeten alle claims over schade en de verdeling van de kosten openbaar gemaakt worden om transparantie te garanderen.

Het plan was om in 2020 maximaal 10.000 megawatt in de Noord- en Oostzee geïnstalleerd te hebben, maar dat wordt al niet meer gehaald. De Nederlandse netbeheerder TenneT is er tot nu toe niet in geslaagd om naar schatting € 15 miljard tot € 20 miljard financiering te vinden om de offshore windparken aan te sluiten.

De regering wil met de nieuwe wet meer zekerheid bieden aan beleggers en een snellere aansluiting van offshore windparken forceren.
De ministers Rösler en Altmaier benadrukten dat de lasten voor de consumenten zo laag mogelijk moeten worden gehouden.

Minister Ilse Aigner zei dat de nieuwe wet een belangrijke stap is in de uitvoering van de energietransitie en de ontwikkeling van hernieuwbare energie.
De risicospreiding is in het voordeel van de consument  veranderd, zei de minister. De netbeheerders dragen nu meer risico dan oorspronkelijk gepland.

Consumentenorganisaties zijn woedend en hebben de regering een hete herfst beloofd en een verrassende verkiezingsuitslag volgend jaar. Ze waarschuwen voor een kostenexplosie die tienduizenden banen gaat kosten, want bedrijven moeten ook meebetalen.
Ze vinden dat de risico’s van de offshore uitbreidingen aan de burgers worden doorgegeven.

Opmerking
De redactie van Fibronot.nl vindt de ontwikkeling nadelig voor TenneT.
We denken dat banken en overige investeerders dankbaar gebruik hebben gemaakt van de periode dat deze wet in voorbereiding was. Het was voor hen een middel om niet te hoeven investeren. We zien niet dat banken of andere investeerders nu plotseling staan te trappelen om TenneT de komende jaren voor bijna € 20 miljard leningen te verstrekken.
Ook hebben we nog geen mededeling van RWE en E.on gezien dat ze weer voorbereidingen treffen om het ontwerp van nieuwe offshore windparken weer op te pakken.
Minister Ilse Aigner denkt vast en zeker dat ze de Duitse energie consument van alles wijs kan maken door te zeggen dat de risicospreiding nu in hun voordeel is veranderd.
Eerst moesten de consumenten € 850 miljoen per jaar opbrengen. Dat is nu verlaagd naar € 750 miljoen.

Eén ding is duidelijk, het geld is op bij de Duitse overheid en de rekening wordt aan de burgers en netbeheerders gepresenteerd.
Algemeen wordt verwacht dat de Duitse consumenten hun rekening volgend jaar bij de verkiezingen zullen vereffenen.

De nieuwe wet brengt schijnbaar wat lucht in de tent en wat opluchting aan het politieke front, maar dat is schijn.  De Energiewende zal er echter geen stap sneller door gaan lopen.
Ondergronds begint het bij de energie consumenten te broeien.