De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-249 Pensioenfonds PGGM onder vuur om windpark

Pensioenfonds PGGM onder vuur om windpark

Maandag 3 september 2012

Windmolens in Istmo de Tehuantepec

De windparken hebben een negatieve invloed op de gewassen, veroorzaken lokaal voedselschaarste en zorgen voor veel stof in het gebied vanwege de turbulentie die de windmolens veroorzaken. Daarnaast vragen internationale bedrijven de Mexicaanse overheid de lokale bevolking te dwingen hun land voor weinig compensatie aan hen te verkopen. Het bouwland wordt vervolgens gebruikt voor de bouw van windmolens terwijl de opgewekte energie niet ten goede komt aan de lokale bevolking maar naar Mexico City getransporteerd wordt, waar het wordt gebruikt door grote fabriekscomplexen die de stad omringen. De lokale bevolking en indianen zijn woest dat ze hun land verliezen en dat ze geen gebruik kunnen maken van de opgewekte energie. (Klik op de foto voor een vergroting)

Indiaanse vissers in het zuiden van Mexico hebben met geweld de voorbereidingen verstoord voor een groot windmolenpark dat pensioenbelegger PGGM wil bouwen. Op het zeer windrijke Istmo de Tehuantepec moeten 132 windmolens verrijzen. Het park van 396 Megawatt heeft de steun van president Calderón, die het totaal aan windenergie in Mexico wil verdubbelen. PGGM meent dat alle onderhandelingen met Indianen netjes zijn verlopen.

Maar een knokploeg van boze indianen heeft afgelopen week de markeringen verwijderd waar het consortium Mareña Renowables – voor een derde eigendom van PGGM – een asfaltweg aan wilde leggen. Verder maakten de Huave-vissers met geweld alle voorbereidingen ongedaan voor de bouw van één van de tussenstations voor de op te wekken elektriciteit.

„Het bedrijf wil deze dagen beginnen met de bouw’’, zegt advocate Maribel Gonzalez van de Assemblée van Indianenstammen uit het gebied. „Maar de vissers uit de Huave-dorpen proberen dat uit alle macht te voorkomen. Zij zijn nooit eerlijk geïnformeerd over het project. En ze vrezen dat de herrie tijdens de bouw en van de wieken de visgronden zal verstoren waarvan zij leven.’

Naschrift van de redactie van Fibronot.nl

De redactie van Fibronot.nl meent dat PGGM zich aan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid onttrekt, immers het pensioenfonds werkt op deze manier mee aan een weers- en klimaatverandering en aan het ontstaan van voedselschaarste. Grootschalige windparken als deze in Mexico veroorzaken op lokale schaal veranderingen in het heersende weerpatroon. Bij verdere uitbreiding van windmolenparken, is uit tientallen wetenschappelijke onderzoeken gebleken, dat op de lange termijn het klimaat ook beïnvloed wordt.
Zie ook De invloed van windmolens op ons klimaat.

Enkele onderzoekers van de Universiteit van Hongkong hebben een samenvatting gemaakt van alle wereldwijde klimaatonderzoeken die zijn gedaan rondom grote windparken. Hun publicatie, Wind Energy Development and its Environemental Impact is gepubliceerd en uitgegeven bij Elsevier.
Zij komen tot de conclusie dat alle onderzoeken aantonen dat de huidige invloed op het klimaat nog weliswaar klein is en op lokale schaal plaats vindt, maar dat bij uitbreiding van megawindparken de invloed op het klimaat tot desastreuze gevolgen kan leiden die niet kunnen worden genegeerd.

Nog afgezien van de humanitaire ramp die zich in China voltrekt al gevolg van de fabricage van de neodymium magneten die volop in windmolens worden gebruikt.

Dat PGGM investeert in windenergie moet het bedrijf zelf weten, maar dat PGGM zich onttrekt aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid gaat ons een windmolen te ver.