De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-251 Provincie Noord Holland verbiedt bouw windmolens op land

Provincie Noord Holland verbiedt bouw windmolens op land

Woensdag 5 september 2012

De provincie Noord-Holland laat geen nieuwe windmolens meer toe. Het bestuur wil voor het eind van het jaar een algeheel verbod hebben ingesteld voor nieuwe turbines op het vaste land. Hiermee wordt een streep getrokken door circa twintig geplande windmolen projecten.

Dat heeft gedeputeerde Jaap Bond (CDA), verantwoordelijk voor klimaat en duurzame energie, gisteren verklaard. „Dit schept duidelijkheid naar hen die plannen hebben voor windmolenparken”, aldus Bond.

Volgens de provincie passen de moderne, grote en krachtige turbines niet meer in het landschap. In juli kwam er al een vergunningenstop van een half jaar. Voor die zes maanden voorbij zijn, wil Bond een definitief verbod hebben geregeld.

Amsterdam kan windmolenplan vergeten

In 2011 werd duidelijk dat de coalitiepartijen in Noord-Holland – PvdA, VVD, D66 en CDA – geen nieuwe parken op het vaste land wilden toestaan. Maar toch zetten een aantal regio’s de voorbereidingen voor de bouw van windturbineparken door. Zo zijn in Amsterdam vergevorderde plannen voor een serie windmolenparken rondom de stad.

Maar ook de gemeenten Andijk, Zijpe en Drechterland kunnen een streep trekken door hun geplande molens.

De Amsterdamse gemeenteraad overlegt vandaag over de mogelijke bouw van windmolens rond Amsterdam. Maar provinciebestuurder Bond wil geen uitzonderingen toestaan, ook niet voor Amsterdam. „Ze kunnen niet om ons heen”, stelt de gedeputeerde, die erop rekent dat de Provinciale Staten in december zullen instemmen met zijn verbod.

Hoewel er nog bezwaar kan worden aangetekend, vindt Bond dat gemeenten zoals Amsterdam niet moeten klagen. „Ik heb al een aantal keren met de Amsterdamse wethouder Van Poelgeest om de tafel gezeten en hem uitgelegd wat de tekst van ons coalitieakkoord betekent. Hij had dit kunnen weten”, zegt Bond.

Er komt wel een uitzondering voor de gemeente Hollandse Kroon. Nabij Wieringermeer is een reusachtig windmolenpark gepland.
Het windmolenpark in de Wieringermeer valt onder de verantwoordelijkheid van het Rijk. Met het bouwen van nieuwe windmolens in de Wieringermeer voldoet de provincie aan zijn verplichting om 430 Mw aan duurzame energie op te wekken.