De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-256 Ook in Friesland groeit de oppositie tegen windmolens

Ook in Friesland groeit de oppositie tegen windmolens

Zaterdag 8 september 2012

De Statenfractie van de PVV in Fryslân heeft met tevredenheid kennis genomen van de beslissing door Gedeputeerde Staten Noord-Holland om een streep te halen door de windmolen projecten en een algeheel verbod in te stellen voor nieuwe windturbines. In schriftelijke vragen aan het College van Gedeputeerde Staten in Fryslân roept de fractie op om dit voorbeeld ook in Fryslân te volgen.

Max Aardema, woordvoerder ruimtelijke ordening zegt:

Zoals ook in ons verkiezingsprogramma staat zijn wij faliekant tegen nieuwe, horizon vervuilende windmolen projecten in Fryslân, uitgeroepen tot mooiste provincie van Nederland. Velen delen gelukkig onze mening, zoals onlangs de watersport branche organisatie HISWA in de Leeuwarder Courant liet optekenen. Wij roepen daarom het College GS Fryslân op om in hun nieuwe plan, dat deze maand bekend wordt gemaakt het besluit van College GS Noord-Holland te volgen. Zo niet, dan zullen wij alles in het werk stellen om er voor te zorgen dat het nieuwe windparken plan van GS Fryslan in de prullenbak verdwijnt!”.

In Friesland rommelt het al langer:

Want in juni j.l. was de VVD blij dat er voorlopig geen windmolens worden geplaatst bij Metslawier, Garyp, Kollum, Gerkesklooster en langs de A32 in Boarnsterhim. Het omstreden windmolenpark E10 werd voor minstens een jaar in de ijskast geplaatst door de Tweede Kamer.

Steeds vaker proberen initiatiefnemers van windmolenparken, veelal boeren en privé-investeerders, provincie en gemeente te omzeilen door hun plannen te bundelen. Doordat de plannen worden gebundeld wordt de omvang van de parken meer dan 100 megawatt. Deze enorme parken vallen dan onder de rijkscoördinatieregeling (RCR) en niet meer onder de besluitvorming van de gemeente of provincie.

René Leegte, VVD Tweede Kamerlid, heeft minister Verhagen gevraagd om de rijkscoördinatieregeling “on hold” te zetten voor aanvragen die buiten provinciale zoekgebieden vallen. De minister heeft toegezegd dit te doen. De minister erkende ook dat de regeling van het Rijk niet bedoeld is voor dergelijke acties.

VVD Fryslân is geen voorstander van windmolens omdat het rendement beperkt is en ze voornamelijk draaien op subsidie.