De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-257 Lego windmasten

Lego windmasten

Maandag 10 september 2012

Windturbines worden steeds hoger. Het wordt dan ook steeds moeilijker en duurder om de torens elders te bouwen en in een aantal delen over de weg naar de locatie te transporteren en in elkaar te zetten.
Het Deense bedrijf Andresen Towers moet bij de door het bedrijf ontworpen mastdelen ongetwijfeld aan buurman Lego hebben gedacht:  de losse onderdelen van de torens stapelen.

De toren van Andresen

De toren van Andresen

De mast bestaat uit kleine stalen elementen die op locatie aan elkaar worden geschroefd. Zo kan men in korte tijd, tegen lagere kosten ter plekke de masten opbouwen uit verschillende secties.

Sinds kort staat de eerste volgens deze methode gebouwde windturbine op het testveld voor windturbines in Lelystad. De toren is 115 meter hoog, er zijn 15.000 bouten in gebruikt en met een capaciteit van 2,3 megawatt zou de turbine genoeg stroom voor  2400 huishoudens moeten kunnen opwekken.

De hoge kosten voor de bouw en het transport van hoge torens drukken echter zwaar op de exploitatie. Daarnaast levert ook het vervoer van de steeds hoger en breder wordende torens meer verkeerstechnische problemen op.

Andresen Towers werkt nauw samen met Siemens bij de bouw van deze Bolted Steel Shell torens. De Bolted Stell Shell toren wordt opgebouwd uit stalen elementen, die in een geautomatiseerde productielijn worden gesneden uit rollen staal, worden gekant en van gaten voorzien. De elementen worden aan elkaar gemonteerd met speciale bouten die men slechts éénmalig hoeft aan te draaien en niet hoeft na te trekken. Voor de mast in Lelystad zijn zo’n 15.000 bouten gebruikt.