De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-261 Shell wil schaliegas winnen in Texas

Shell wil schaliegas winnen in Texas

Donderdag 13 september 2012

Gasproductie VS

In de Verenigde Staten maakt de winning van schaliegas een spectaculaire groei door. De totale productie van aardgas in de VS is sinds 2006 weer aan het stijgen, dankzij de exploitatie van schaliegas. (Klik op de grafiek om te vergroten)

Shell heeft voor 1,935 miljard dollar een Texaanse concessie overgenomen van Chesapeake Energy. Het Brits-Nederlandse concern maakte gisteren bekend dat het schaliegebied momenteel het equivalent van 26.000 vaten olie per dag oplevert en een ,significant’ groeipotentieel heeft.

De aankoop van de 618.000 ‘acres’ (2500 vierkante kilometer) wordt naar verwachting binnen 30 dagen afgerond.

De aankoop is opmerkelijk, omdat afgelopen maand zowel concurrent BP als voormalig dochter en mijnbouwbedrijf BHP Billiton bij de presentatie van halfjaarcijfers fors afboekten op hun schaliegasreserves.

Schaliegas is gas dat in poreuze en kilometersdiepe steenlagen zit opgesloten in kleine belletjes, en dat tot voor kort als onwinbaar werd beschouwd.

In de VS zijn inmiddels talloze schaliegasvelden aangeboord, Chesapeake is een van de twee grootste exploitanten van deze onconventionele gaswinning. De VS zijn nu dankzij het schaliegas zelfvoorzienend geworden op energiegebied, met sterk gedaalde gasprijzen.

Shell boekte nog niet af op zijn bewezen schaliegasreserves.