De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-263 Duitsland overweegt uitschakelverbod kolencentrales

Duitsland overweegt uitschakelverbod kolencentrales

Zaterdag 15 september 2012

Kolencentrale in Neurath

Kolencentrale in Neurath. Duitsland gaat de komende jaren 23 van dit soort zeer grote fossiele centrales bouwen. Overigens is de witte 'rook' op de foto gewoon waterdamp uit de koeltorens. De onzichtbare CO2 komt uit de schoorstenen. (Klik op de foto voor een vergroting)

De Duitse regering overweegt energiecentrales te verbieden om te sluiten. Deze opmerkelijke maatregel moet voorkomen dat de oosterburen komende winter te weinig stroom hebben.

Elektriciteitscentrales die op gas en kolen worden gestookt zijn veelal onrendabel, door de snelle opmars van zonnepanelen en windmolens. Door deze trend zouden komende winter meer oude energiecentrales uitgeschakeld worden dan verwacht, vreest de regering.

Exploitanten zijn mogelijk niet vrijwillig bereid om verliesgevende centrales open te houden, vreest het Duitse ministerie van Economische Zaken. De exploitanten hopen op een financiële vergoeding van de overheid.

De redactie van Fibronot.nl merkt daarbij het volgende op

Duitsland gaat de komende jaren 23 nieuwe kolengestookte centrales bouwen. Deze centrales zijn zo schoon dat ze in plaats van 15 miljoen ton CO2 per jaar zoals bij de oude kolencentrales maar 13 miljoen ton CO2 per jaar uitstoten.
Dat is over enige jaren dus 300 miljoen ton CO2 per jaar erbij ten opzichte van de huidige hoeveelheid CO2.
Eén van de milieudoelstellingen in Duitsland was de uitstoot van CO2 sterk terug te dringen, maar  het tekort aan energie na het sluiten van 7 kerncentrales vorig jaar maart, noopte het land in recordtempo nieuwe fossiele centrales te bouwen. Ondanks de vrijwel dagelijks nieuwe berichten over een recordproductie van zon- en windenergie. Helaas valt er met een PV installatie  ‘s avonds en ‘s nachts weinig eer te behalen, dus moet er wel fossiele capaciteit ter beschikking staan. Ook de opbrengst van windenergie loopt ‘s nachts sterk terug, ook daar valt weinig te verdienen.

Milieu- en andere actiegroepen hebben via rechtszaken geprobeerd de bouw van de nieuwe fossiele centrales te verbieden.
Omdat CO2 in de Duitse wetgeving, en trouwens ook in Europese wetgeving, niet als gevaarlijke stof benoemd staat, kregen de actiegroepen geen gehoor bij de rechters.

Is CO2 eigenlijk wel zo slecht als sommige geleerden ons willen doen geloven?

Steeds meer raakt men ervan overtuigd dat niet bewezen is dat CO2 verantwoordelijk is voor opwarming van de gemiddelde temperatuur op aarde en dat er ook andere omstandigheden zijn die invloed hebben op ons klimaat, zoals de oceanen, bewolking en de invloed van de zon.
Ter ondersteuning van dit gegeven halen wetenschappers aan dat sinds 1998 de gemiddelde temperatuur op aarde niet  is gestegen terwijl het CO2 gehalte in de atmosfeer in dezelfde periode wel is toegenomen en de zonnevlekken activiteit in die periode sterk is afgenomen.

CO2 is bovendien één van de grootste groeigassen voor ons dagelijks voedsel. Bomen, planten, groente groeien aanzienlijk slechter door een lager gehalte CO2 in de atmosfeer.

Als we over enige jaren ruim 9 miljard mensen op deze aarde van voldoende voedsel willen voorzien dan zou het CO2 gehalte in de atmosfeer juist sterk moeten toenemen.
Bovendien is aangetoond dat de invloed die CO2 mogelijk op het klimaat zou hebben pas over meer dan 100 jaar merkbaar zou zijn.
Stel dat we nu als een gek CO2 gaan beperken, wat doen we de bewoners die na ons komen dan aan?
Worden zij geconfronteerd met een koudere atmosfeer waar bovendien de opbrengst van voedsel ernstig verminderd is?
Voedselschaarste? Oorlogen om voedsel?
Omdat wij zo nodig in het begin van dit millennium minder CO2 wilden uitstoten?