De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-267 Nieuwe eigenaar voor biogasinstallatie Heeten

Nieuwe eigenaar voor biogasinstallatie Heeten

Woensdag 19 september 2012

De biogasinstallatie aan de Weseperweg bij Heeten heeft sinds woensdagmiddag een nieuwe eigenaar. Het bedrijf VP Minovia – waarvan de bedrijven VP-Systems uit de Verenigde Staten en BVBA Reniova uit België eigenaar zijn – heeft de in maart failliet verklaarde mestvergister via een openbare veiling in Zwolle gekocht.

Het bedrijf legde € 590.000 op tafel.

De veiling werd gedaan in opdracht van de Rabobank die met een openstaande vordering van € 7,6 miljoen de grootste schuldeiser is.

De nieuwe eigenaar is actief in de sector van ‘hernieuwbare energie’ en is van plan de installatie bij Heeten weer in werking te zetten. Meer informatie wilden de betrokkenen van het bedrijf nu nog niet geven.

De biogasinstallatie werd enkele jaren geleden opgericht onder de naam Biogreen. In juli 2010 ging de installatie failliet en werd in augustus van dat jaar overgenomen door Bieleveld Bio-energie. De installatie kreeg de naam BMEC, Bieleveld betaalde er € 3 miljoen voor. In maart 2012 ging de installatie weer failliet.

In de mestvergister worden mest en andere producten vergist. Het gas dat hier vrijkomt wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Het digestaat dat overblijft na de vergisting kan worden gebruikt als vervanger van kunstmest.

Omwonenden van de installatie klagen al jaren over vooral forse stankoverlast en ook andere hinder die zij door de vergister ondervinden. Tot nu toe zijn beloftes om de problemen op te lossen telkens verbroken en daardoor hebben meerdere omwonenden er geen enkel vertrouwen in dat een einde komt aan de overlast.

Merkwaardig dat een onderhandse bieder die 9 ton bood niet aan de bak kwam, maar die had waarschijnlijk het verleden niet mee omdat hij bij een eerder faillissement betrokken was.

Zie update op Openbare verkoop biomassavergister Heeten nog onzeker

Zie ook Doorstart biogasinstallatie Heeten nog niet zeker