De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-270 Doorstart biogasinstallatie Heeten nog niet zeker

Doorstart biogasinstallatie Heeten nog niet zeker

Donderdag 20 september 2012

De biomassavergister in Heeten

De Biomassa Energie Centrale Salland in Heeten, achteraanzicht. (Eigen opname fibronot.nl zaterdag 26 mei 2012)

Het bedrijf VP Minovia BV zegt de nieuwe eigenaar te zijn van de biogasinstallatie aan de Weseperweg bij Heeten, maar dat is nog niet zeker. De Rabobank kan nog besluiten het bod dat Minovia woensdag deed naast zich neer te leggen.

Het bedrijf bood woensdag tijdens een openbare veiling € 590.000 voor de in maart failliet verklaarde mestvergister. Maar zowel de Rabobank als Minovia bevestigen donderdag dat de bank het bod nog in beraad heeft. Rabobank heeft enkele dagen bedenktijd. Wanneer de bank de knoop doorhakt, is volgens een woordvoerder niet bekend.
Mocht de bank het bod wel accepteren, dan zegt Minovia de installatie zo snel mogelijk weer te laten draaien.

Verder wil het bedrijf op korte termijn meerdere mestverwerkingsinstallaties door het land hebben.
VP Minovia is een joint venture tussen de bedrijven VP Systems (Limburg) en Renovia BVBA (België).

Zie ook Nieuwe eigenaar voor biogasinstallatie Heeten

VP Minovia
VP Minovia, dat woensdag in de openbare veiling het hoogste bod uitbracht op het onroerend goed van de failliete biogasinstallatie in Heeten, gaat er vanuit dat de Rabobank het bod maandag 24 september zal accepteren.
Daarmee zou het bedrijf voor een bedrag van 590.000 euro de nieuwe eigenaar worden van de silo’s en bijbehorende opstallen in Heeten. Dat zegt Jurgen Soete van adviesbureau Adcofin uit Torhout, namens Minovia.

Eigen procedé
VP Minovia wil in Heeten afstappen van vergisting en haar eigen procedé gaan opzetten. Dit komt neer op mestscheiding, waarbij schoon water en een kunstmestvervanger wordt geproduceerd en een organische stapelbare fractie.

Minovia was volgens Soete al eerder in onderhandeling met de Rabobank over overname van de vergister, maar werd in eerste instantie afgewezen. Pas dinsdagmiddag werd het duidelijk dat de veiling van het onroerend goed zou doorgaan, en besloot het bedrijf op de veiling zijn slag te slaan. “We hebben de indruk dat de bank op deze manier teruggrijpt op ons bod. Ze weten nu dat we serieus zijn en dat we de zaak financieel voor elkaar hebben. We willen bij wijze van spreken dinsdag de 25-ste aan de slag in Heeten.”

Er is in ieder geval één andere partij die nog met de bank onderhandelt. Het gaat om het bedrijf Green Bio Power dat samen met Mestdistributie Twente en een energiebedrijf een bod heeft uitgebracht van 9 ton op het onroerend goed inclusief de installaties.

Een woordvoerder van de Rabobank bevestigt dat de bank het bod in beraad heeft. Over nog lopende onderhandelingen met andere partijen wil hij geen mededelingen doen.