De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-271 Groningen Seaports pompt miljoenen in offshore activiteiten Eemshaven

Groningen Seaports pompt miljoenen in offshore activiteiten Eemshaven

Vrijdag 21 september 2012

Eemshaven

De Eemshaven. (Klik op de foto voor een vergroting)

Groningen Seaports aast op een zo groot mogelijk deel van de markt van de offshore windinstallatie industrie. Het havenbedrijf van de Eemshaven investeert daartoe de komende jaren € 25 miljoen in een uitbreiding van 800 meter kades voor zware op- en overslag. Veel Noordzee havens hebben een oogje op de snel opkomende offshore wind-industrie, maar de Eemshaven heeft met zijn centrale ligging aan de monding van de Eems een streepje voor op die concurrentie.

Voor installatieschepen die bezig zijn met onderhoud of de bouw van een windpark op zee, is het vanwege de hoge kosten van dit werk gunstig als ze bij te harde wind snel een haven kunnen binnenlopen en daarna ook weer snel aan de slag kunnen.

Als bijkomend voordeel geldt de relatief grote diepgang van de Eemshaven en de ruimte die er ook nog is voor opslag en assemblage-activiteiten ten behoeve van de offshore windsector. Met een diepgang tot 14 meter kunnen in de Eemshaven de grootste installatieschepen aanmeren terwijl andere havens niet altijd over voldoende terrein voor bijvoorbeeld de opslag en assemblage van onderdelen van funderingen en windturbines beschikken. In de Eemshaven is totaal nog zo’n 200 hectare beschikbaar voor bedrijven die actief zijn in de offshore windsector.

Groningen Seaports is in gesprek met verschillende logistiek partijen maar kan nog geen namen noemen omdat niemand zich op dit moment wil vastleggen.
En dat lijkt niet onverstandig gezien de sombere vooruitzichten voor de offshore windsector in dit deel van de Noordzee en Duitse Bocht en de twijfel bij investeerders.