De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-272 Nederlands grondgebied populair voor boringen schaliegas

Nederlands grondgebied populair voor boringen schaliegas

Vrijdag 21 september 2012

Verschillende buitenlandse bedrijven willen op Nederlands grondgebied gaan boren naar schaliegas. Gisteren werd bekend dat het Amerikaanse bedrijf BNK Petroleum bij het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie een vergunningsaanvraag heeft ingediend voor het maken van verschillende proefboringen naar schaliegas in Nederland.

Er heerst al langer discussie over de voor- en nadelen van het boren naar schaliegas. Tegenstanders wijzen erop dat schaliegas schade toebrengt aan het milieu en drinkwater. Dit zou Amerikaans onderzoek uitwijzen.
Hierbij verwijst men steevast naar de misleidende film Gasland waar gedemonstreerd werd hoe water ‘brandde’. Er werd echter niet bijverteld dat voordat men daar met boren naar schaliegas begon het methaangas al tientallen jaren opborrelde en onder andere via de waterbronnen z’n weg naar boven vond.

Anderzijds kan winning van schaliegas de Nederlandse Staat tientallen miljarden euro’s opleveren. Niettemin is er tot medio 2013 een verbod op de winning van schaliegas. Minister Verhagen laat op dit moment onderzoeken of de milieuschade ingeperkt kan worden.

BNK Petroleum heeft haar zinnen gezet op boringen in Midden-Nederland. Daarnaast zijn er de Australische bedrijven Hutton Energy en Queensland Gas Company, en het Britse Quadrilla Resources die elders in het land proefboringen willen uitvoeren.

Steeds meer wordt duidelijk dat Nederland drijft op onconventioneel gas.

Zie ons artikel Nederland heeft enorme gasreserves