De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-276 Cuadrilla stemt in met voorwaarden proefboring schaliegas in Boxtel

Cuadrilla stemt in met voorwaarden proefboring schaliegas in Boxtel

Dinsdag 25 september 2012

Het Britse boorbedrijf Cuadrilla zegt volledig te kunnen voldoen aan voorwaarden die drinkwaterbedrijf Brabant Water heeft gesteld voor een proefboring naar schaliegas in Boxtel. Het bedrijf is bereid om eenmalig en bij wijze van demonstratieproject het grondwater in de buurt van de boorput te controleren op lekkages en vervuiling. Cuadrilla heeft dat geschreven als reactie aan Brabant Water. De controle op mogelijke vervuiling met bijvoorbeeld metalen, radioactiviteit en koolwaterstoffen duurt tot 10 jaar na beëindiging van de activiteiten in de boorput.

Het terrein bij Boxtel waar Cuadrilla een boorvergunning voor heeft

Het terrein bij Boxtel waar Cuadrilla een boorvergunning voor heeft (Klik op de foto voor een vergroting)

Schaliegas is aardgas dat  te winnen is uit keiharde leisteenlagen in de diepe ondergrond. Er bestaan vooral in de media en bij milieu-groeperingen zorgen over trillingen en bodemdaling, gaslekken en drinkwatervervuiling.
De overige voorwaarden van Brabant Water liggen volgens Cuadrilla al vast in de wet. Het gaat dan bijvoorbeeld over een calamiteitenplan, informatie over de samenstelling en afvoer van afvalwater, controle op aardbevingen, de sterkte van de boorput en de boortechniek.

Risico’s

Oorspronkelijke plannen van Cuadrilla werden door Brabant Water als onacceptabel beoordeeld vanwege de risico’s voor het drinkwater. Directeur Guïljo van Nuland benadrukte maandag dat de algemene brief van Cuadrilla nog niet betekent dat hij groen licht geeft voor de proefboring. Uitgewerkte plannen moeten uiteindelijk in detail worden beoordeeld op gevaren voor het drinkwater, zegt hij.

Mijlpaal

Directeur Frank de Boer van Cuadrilla noemde de afspraken met Brabant Water maandag een belangrijke mijlpaal. Zijn bedrijf heeft vergunningen voor proefboringen in Brabant en de Noordoostpolder maar mag in afwachting van onderzoek naar de mogelijke risico’s en gevolgen nog niet beginnen.

Zie ook ons artikel Chemicaliën die bij het boren naar schaliegas worden gebruikt