De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-278 Grootste biomassavergister in Nederland naar Coevorden

Grootste biomassavergister in Nederland naar Coevorden

Donderdag 27 september 2012

Een Duits bedrijf wil in Coevorden de grootste biomassavergister van Nederland bouwen. Vandaag werd bekend dat het Duitse Regenerative Energie Münster (REM) in de gemeente Coevorden de grootste bio-gasfabriek van Nederland wil bouwen. De biomassavergister zou meer dan 40 miljoen kuub biogas moeten opwekken. Ze vergeten er even bij te zeggen dat wanneer die hoeveelheid opgewerkt gaat worden naar aardgaskwaliteit het een stukje minder dan die 40 miljoen kuub wordt. De grondstof is mest uit de veehouderij.

Opvallend, want Coevorden ligt nog aan de beademing vanwege de stank van de huidige biomassavergister. De boer is het zat en heeft z´n gasfabriek plus boerderij plus woonhuis te koop staan en vertrekt naar rustiger oorden.

De stichting Burgerbelang Omwonenden Europapark Coevorden die uit dit protest is voortgekomen, heeft al een flink geld bedrag ingezameld voor een juridische procedure tegen het initiatief van REM. Zij omschrijven het biogasproject als een gevaarlijk experiment voor bewoners en omliggende bedrijven.

In Coevorden is al grote onrust over overlast van de biovergister van een voormalig agrariër. Deze installatie is vele malen kleiner dan de geplande Duitse fabriek.

Zie ook GGD Drenthe onderzoekt gezondheidsklachten na vrijkomen biogas

De groeiende afvalindustrie op het Europapark in Coevorden is een heet politiek hangijzer. De afgelopen jaren liepen de omliggende wijken massaal te hoop tegen de EVI-vuilverbrandingsfabriek en een biovergister van een naburig melkveebedrijf. Afval is ‘booming business’. Al deze bedrijven zitten op het Europark in Coevorden en dit bevindt zich deels op Duits- en deels op Nederlands grondgebied.

Een van deze bedrijven is Ecos Energy. Dit bedrijf is bezig een vergassingsinstallatie te realiseren. De plannen hiervoor zijn al in een vergevorderd stadium. De omwonenden in de naastgelegen wijk De Heege maken zich grote zorgen dat hun woongenot wordt aangetast, zij vrezen overlast en hebben zich verenigd in de stichting BOEC (Burgerbelang Omwonenden Europark Coevorden). Deze stichting heeft protest aangetekend. In eerste instantie omdat de installatie van Ecos geen milieu-effectrapportage heeft, de schoorsteen te laag zou zijn en geluidsoverlast zou veroorzaken door het aan- en afrijden van vrachtauto’s.