De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-28 Oproep aan bewoners van de wijk Zuidbroek in Apeldoorn

Oproep aan bewoners van de wijk Zuidbroek in Apeldoorn

Woensdag 25 januari 2012

Zuidbroek, ooit in de folders aangekondigd als toekomstige groenste wijk van Nederland, staat op een tweesprong.
Welke kant gaat de wijk wat betreft energieverbruik op?

Gaat Zuidbroek de duurzame mislukking van de wijk de Teuge in Zutphen of het complex Kotmanpark in Enschede achterna of krijgt Zuidbroek alsnog de erkenning die jaren geleden in de folders werd beloofd en wordt het de groenste en meest duurzame wijk van Nederland?

Nog voordat er één steen gelegd was, was de energielevering al opgelost. Er zou immers een kippenmestverbrander op de Ecofactorij gebouwd worden. Warm water en elektriciteit zouden via nieuw aan te leggen transportleidingen van de Ecofactorij naar de nieuwe wijk aangelegd worden.

Het is wat anders gelopen dan op papier werd uitgedokterd.
De RWZI aan de Anklaarseweg levert al enkele jaren biogas aan de wijk die in de wijk wordt omgezet naar elektriciteit. Met het bij de RWZI opgewekte biogas zou een groot deel van de woningen in Zuidbroek van energie worden voorzien.
Het is alweer enkele jaren geleden dat de eerste woningen zijn opgeleverd en zowaar beginnen de eerste klachten over de hoge kosten van de geleverde energie te komen.

Veel bewoners klagen over het gemis aan aardgas in de woningen. Ze zijn nu veroordeeld om elektrisch te koken waardoor ze gemiddeld aan kookkosten € 100 per jaar meer kwijt zijn aan elektriciteit dan wanneer ze op aardgas hadden gekookt.

Warm water en elektriciteit worden collectief aangeboden. Het probleem hiermee is dat er maar van 1 leverancier warm water en elektriciteit kan worden afgenomen.
Bewoners klagen niet over de toegepaste technieken, daar zijn veel bewoners tevreden over, maar ontevreden zijn ze over de prijsverhogingen die deze leverancier toepast.
Ze voelen zich overgeleverd aan de grillen van deze leverancier en missen een alternatief.
Concurrentie is er dus niet.
Veel bewoners klagen dan ook dat je per jaar in Zuidbroek meer geld kwijt bent aan energiekosten dan een gelijkwaardige woning elders in Apeldoorn. Zo zijn er bewoners die per jaar meer dan € 250 meer betalen voor een normale tussenwoning dan elders in Apeldoorn voor energie betaald wordt.

De redactie van Fibronot.nl wil graag met enkele bewoners van het eerste uur in Zuidbroek in contact komen om van hen te vernemen hoe hun ervaring met de levering van energie aan hun woning is.
U kunt via e-mail contact opnemen met de redactie.

Stuur uw reactie, waarin u aangeeft iets over uw ervaring te willen vertellen, aan info@fibronot.nl , we nemen dan contact met u op voor het maken van een afspraak.

De resultaten van de gesprekken zullen we op deze website publiceren, waarbij we geen persoonlijke gegevens zullen publiceren.