De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-280 Investeerder VS aast op Duits elektriciteitsnet Tennet

Investeerder VS aast op Duits elektriciteitsnet Tennet

Zondag 30 september 2012

De Amerikaanse ontwikkelaar van elektriciteitsprojecten Anbaric overweegt om een belang te nemen in het Duitse energienetwerk van het Nederlandse elektriciteitsconcern Tennet. Dat schreef het Duitse blad Wirtschaftswoche zaterdag op basis van bronnen rond het Nederlandse ministerie van Economische Zaken.

Tennet, eigendom van de Nederlandse Staat, nam in 2009 het Duitse hoogspanningsnet over van energiegigant E.ON. Inmiddels staat het bedrijf onder politieke en financiële druk vanwege vertragingen in het verbinden van windparken aan het Duitse stroomnet.

Duitsland wil in 2020 meer dan 10.000 megawatt van het energiegebruik halen uit windenergie, terwijl er nu pas 550 megawatt beschikbaar is. Anbaric zou nu een investering van $ 4 miljard overwegen.

In de VS is Anbaric niet helemaal onomstreden. In verschillende staten ligt het bedrijf overhoop met boerenorganisaties die pertinent tegen het plaatsen van hoogspanningslijnen boven het land van hun leden zijn.

Is dit een oplossing voor de problemen waar Tennet mee te maken heeft?

De vraag is of dit wel zo’n goede oplossing is.
In verreweg de meeste gevallen waar buitenlandse investeerders het voor het zeggen krijgen wordt de aankoopsom gefinancierd met een lening die op naam van het bedrijf wordt afgesloten. Stel dat het bij Tennet ook op deze wijze verloopt dan is Tennet dus ineens met een extra schuldenlast  van $ 4 miljard opgezadeld.

Ondertussen heeft de Duitse minister van Milieu, Altmaier bekend gemaakt dat hij een plan wil introduceren dat inhoudt dat Duitse burgers een aandeel kunnen kopen in het Duitse elektriciteitsnetwerk. De minimale storting is € 500 waar een rente van 5% per jaar op wordt gegeven.

Aan de stortvloed van wilde ideeën te zien is de nood erg hoog. In ieder geval is duidelijk dat banken in geen geval staan te trappelen om geld in het Duitse netwerk te stoppen.