De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-283 Nederlandse ministeries betalen energie ellende Bonaire

Nederlandse ministeries betalen energie ellende Bonaire

Dinsdag 2 oktober 2012

Laadpaal op Bonaire

Demissionair minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zei bij de ingebruikname van de laadpaal in juli j.l. dat hij het geweldig vond dat Bonaire begonnen is met het gebruik van groene energie.
Zou hij het gebruik van groene energie nu nog zo geweldig vinden nu het er op lijkt dat er een nieuwe bodemloze put is gevonden om Nederlands belastinggeld in te storten? (Klik op de foto voor een vergroting) (Foto: Radio Nederland Wereldomroep)

Demissionair staatssecretaris Joop Atsma (CDA, Infrastructuur en Milieu) en demissionair minister Maxime Verhagen (CDA, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) zijn bereid om respectievelijk € 2,3 miljoen en € 5,5 miljoen uit te trekken om een rem te zetten om de verwachte prijsexplosie voor energie op Bonaire, het eiland dat de status van bijzondere Nederlandse gemeente heeft. Dat heeft Atsma op maandag 1 oktober in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Atsma gaf antwoord op Kamervragen die werden ingediend door VVD-Kamerleden René Leegte en Andre Bosman. Het is de verwachting dat afnemers van energie op Bonaire 50% meer gaan betalen voor hun energie. Dat is het effect van de uitkomst van een geschil tussen energieproducent Ecopower Bonaire en energieleverancier Web. Ecopower Bonaire werd in het gelijk gesteld en krijgt veel meer geld (zo’n $ 10 miljoen) van Web dan tot dusver betaald werd. Dit vertaalt zich in een veel hogere energierekening voor afnemers.

Verhagen kondigde in een Kamerbrief kort geleden al aan dat wat hem betreft een goed regulerend kader voor de energievoorziening op Bonaire bescherming kan bieden tegen te hoge energietarieven. Maar dat is niet van vandaag op morgen geregeld. Het zal “enige tijd vergen”, schreef Atsma. En de € 7,8 miljoen aan rijksgeld moet als “overbruggingsbijdrage” dienen. Daarmee zouden afnemers tegen te grote klappen beschermd worden, en zal de tariefstijging op Bonaire waarschijnlijk beperkt blijven tot 15% à 20%. De ministeries grijpen in omdat energie anders “onbetaalbaar” zou worden voor de meeste huishoudens op Bonaire. Het geld van I&M en EL&I komt uit de eigen begroting van de ministeries.

Zie ook: Stroom op Bonaire wordt de helft duurder