De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-285 EU Commissaris Energiezaken verzet zich tegen aanscherping klimaatbeleid

EU Commissaris Energiezaken verzet zich tegen aanscherping klimaatbeleid

Zaterdag 6 oktober 2012

De Duitse EU Commissaris voor energiezaken, Günther Oettinger, heeft tijdens een toespraak in Berlijn gezegd dat hij zich gaat verzetten tegen een aanscherping van het klimaatbeleid en de EU doelstellingen die daarmee gemoeid zijn. In plaats daarvan moet het EU energiebeleid meer aandacht besteden aan de behoeften van de Europese industrie.

Günther Oettinger

EU Commissaris Energiezaken Günther Oettinger.
Zeg maar dag tegen het klimaatbeleid.

In Berlijn maakte Oettinger grappen over de ‘groene weldoeners’ in zijn partij. Hij vreest namelijk het verval van Europa als de energieprijzen blijven stijgen en het concurrentievermogen steeds verder verslechterd ten opzicht van de VS.
Hij wil zijn EU collega’s binnen de Europese Commissie ervan proberen te overtuigen om in plaats van nieuwe klimaatdoelstellingen, een nieuw industriebeleid te introduceren.

Tijdens de bijeenkomst in Berlijn van leden van de Europese Christen Democraten, de EVP, zei Oettinger dat het aandeel dat de Europese industrie bijdraagt aan het bruto binnenlands product van de afzonderlijke EU staten omhoog moet van de huidige 18% naar 20%.

De toespraak van Oettinger in Berlijn betekende in feite niets anders dan een afrekening met het Europese Energie- en Klimaatbeleid. Het energiebeleid was van oudsher het klimaatbeleid, zei Oettinger, maar in de toekomst moeten we ons richten op industriebeleid. Tegen de verzamelde pers verklaarde Oettinger dat de in 2007 overeengekomen klimaatdoelen van 20% CO2 reductie in 2020 gehaald zullen worden, evenals het aandeel van 20% hernieuwbare energiebronnen.

Letterlijk zei Oettinger: “Ik ben er sterk tegen om na 2020 nog strengere doelstellingen te formuleren.”
Gedurende de jaren 2007 t/m 2009 zaten er teveel ‘groene wereldverbeteraars’ in het Europees Parlement en het klimaatbeleid is buitensporig geworden.
“Het is nutteloos om in Groenland ijsberen te gaan knuffelen,” zei de CDU politicus, daarbij doelend op een reis van Bondskanselier Merkel die ze in augustus 2007 naar Groenland maakte en zich in het kader van haar klimaatbeleid aan de voet van een smeltende gletsjer liet fotograferen.

Oettinger ziet als één van de weinigen in dat Europa ten opzichte van de VS op energiegebied enorm achterop raakt en dat daarmee ook de concurrentiepositie uitgehold wordt. Energie en industrie zijn van oudsher onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De EU Commissaris zei dat met betrekking tot de energieprijzen de score nu 3-0 voor de VS is.

1) De VS is niet meer afhankelijk van de olielanden, maar is volledig self supporting geworden op oliegebied.

2) De VS is dankzij het schaliegas de grootste gasproducent ter wereld geworden, nog voor Rusland en

3) de elektriciteitsprijzen zijn de laatste jaren bijna gehalveerd, dankzij het schaliegas, terwijl de energieprijzen in de EU in dezelfde periode met ruim 40% zijn gestegen.

“Daar kan Europa niet mee concurreren.”

Je ziet het  concurrentieverlies weerspiegeld in de laatste macro economische cijfers in Duitsland, van oudsher een industriestaat. De afgelopen 10 maanden is de industriële productie in Duitsland van maand tot maand gedaald en de vooruitzichten zijn verre van gunstig, gezien de plannen om de energieprijzen verder te belasten.

De Duitse industrie prijst zich uit de markt vanwege de hoge energieprijzen, dankzij het door Duitsland gevoerde klimaatbeleid en de windmolen hype.

Nu maar hopen dat de woorden van Oettinger in de Europese Commissie ook gehoor vinden en dat bij de overige EU Commissarissen ook het gezond verstand gaat zegevieren en dat ze inzien dat met het huidige energiebeleid de EU landen afstevenen op een derderangs handelsnatie.

Het is óf heel Europa aan de beademing verzorgd door windmolens, óf Europa op volle kracht industrieel vooruit, met de wind in de rug.

Er is daarbij geen tussenweg meer mogelijk.