De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-287 Na Tsjechië gaat ook in Polen de rem op duurzame subsidies

Na Tsjechië gaat ook in Polen de rem op duurzame subsidies

Zondag 7 oktober 2012

Na Tsjechië gaat ook in Polen het mes in de duurzame subsidies. Polen wilde aanvankelijk bijna € 2.5 miljard aan duurzame subsidies uitgeven maar verlaagt dat bedrag nu naar ongeveer € 740 miljoen.
De afhankelijkheid van steenkool was voor Polen de reden op duurzame energie in te zetten. Meer dan 90 procent van de Poolse energie wordt opgewekt uit steenkool.

Polen was van plan om net als in Tsjechië alle subsidies voor duurzame energie te beëindigen maar na een reeks van protesten blijven energie uit biomassa en energie opgewekt door windmolens vooralsnog buiten schot. Er waren door Poolse bedrijven grote investeringen gedaan en nu werd gevreesd dat zonder subsidies veel bedrijven in deze sector het loodje zouden leggen.

De redactie van Fibronot.nl denkt dat na verloop van tijd toch ook het mes in de subsidies voor biomassa en windmolens gaat. Net als Tsjechië nu doet en dat Polen vol in gaat zetten op het winnen van schaliegas. Schaliegas maakt Polen volledig onafhankelijk van het buitenland en zorgt er bovendien voor dat de prijzen voor energie aanmerkelijk zullen dalen. Nu blijven de energieprijzen alleen maar stijgen vanwege de toepassing van windmolens. Wind lijkt gratis maar is verre van goedkoop.

Net als in Duitsland loopt de industriële productie in Polen sterk terug als gevolg van de hoge energieprijs. Ook consumenten houden de hand op de knip. Ook zij krijgen de rekening voor de hoge prijs van duurzame energie doorberekend.