De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-288 Belasting op netgebruik zonnepanelen in België

Belasting op netgebruik zonnepanelen in België

Maandag 8 oktober 2012

Huizenbezitters die in België zonnepanelen op het dak hebben moeten in de buidel tasten.
Vanaf 2013 wordt daar 200 euro extra netvergoeding voor gevraagd, zo zijn distributiebeheerders Eandis en Infrax overeengekomen. Het plan zou de steun hebben van de Vlaamse minister van Energie.

Het argument is dat huizenbezitters met zonnepanelen nu niet betalen voor het gebruik van stroom via het net. Ze gebruiken het stroomnet echter wel: voor het afvoeren van stroomoverschotten als de zon schijnt en voor het afnemen van elektriciteit bij geen zonneschijn.

Eandis en Infrax zijn het eens over een netvergoeding van € 50 per kilowatt voor zonnepanelen op privédaken. De maatregel treft iedereen met een installatie met een vermogen tot 10 kilowatt. Aangezien de gemiddelde capaciteit in Vlaanderen rond 4 kilowatt schommelt, gaan de netbeheerders ervan uit dat het gemiddeld € 200 per gezin gaat kosten.

De invoering van de netvergoeding voor zonne-energie was een onderdeel van de hervorming van de groene stroom subsidiëring. Dat plan omvatte een forse verlaging van de zeer gulle subsidie, maar ook het voorstel om een beperkte netvergoeding in te voeren. Momenteel hoeven eigenaren van zonnepanelen immers niet te betalen voor het gebruiken van het stroomnet, terwijl ze het net wel dubbel gebruiken: om er stroom op te zetten, en om er stroom af te halen.