De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-292 EU haalt biodieseldoelstellingen niet

EU haalt biodieseldoelstellingen niet

Dinsdag 16 oktober 2012

De EU-doelstelling dat in 2020 10 procent van de transportbrandstoffen hernieuwbaar is, zal niet worden gehaald, omdat ze technisch onhaalbaar en politiek omstreden lijken. Dat schrijft Rabobank International in het rapport Finding the Food-Fuel Balance. De onderzoekers verwachten desondanks dat de druk op de markt voor plantaardige oliën hoog blijft door groei van de consumptie elders.

EU biodieselbeleid

Het Europees beleid heeft als doelstelling om in 2010 mimimaal 5,75% van alle transportbrandstoffen hernieuwbaar te maken. In 2020 moet minimaal 10% van alle transportbrandstoffen hernieuwbaar zijn. Jaarlijks wordt het bijmengpercentage daarom verhoogd.

De biodieselmarkt was goed voor 30 procent van de extra vraag naar plantaardige oliën in de laatste 10 jaar. Zo’n 12 procent van palmolie, soja en koolzaad wordt voor de productie van biodiesel gebruikt. De wereldwijde productie van biodiesel groeide van vrijwel nul in 2000 naar 19 miljoen ton per jaar nu. Omdat de consumptie door de steeds uitgebreide bijmengplicht wordt bepaald, en dus niet door de markt, is de vraag stabiel groeiende, wat een bodem legt voor de prijs van oliezaden.

De EU geld als belangrijkste producent en consument van biodiesel. Jaarlijks produceert de EU circa 8 miljoen ton biodiesel, meestal vervaardigd uit koolzaad, terwijl nog eens 2,6 miljoen ton wordt geïmporteerd. De importen komen uit met name Argentinië en Maleisië en Indonesië, waar respectievelijk sojaolie en palmolie als grondstof voor biobrandstoffen worden gebruikt. De EU houdt vast aan 10 procent bijmengplicht in 2020, maar overweegt het gebruik van biobrandstoffen uit voedselgewassen te beperkten tot 5 procent.

Een dergelijke stap drukt de groei van de vraag, aldus de Rabobank, maar volgens berekeningen van de bank blijft het verbruik van plantaardige oliën voor biobrandstoffen ten minste op hetzelfde niveau, of kan deze nog toenemen. Andere landen zoals Brazilië en Argentinië schroeven immers de bijmengplicht op, terwijl Maleisië en Indonesië nog achterlopen met de productie. In de VS lijkt een omwenteling in het denken over biobrandstoffen evenmin dichtbij.