De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-296 Aansluiten Duitse windparken moet langzamer

Aansluiten Duitse windparken moet langzamer

Zaterdag 20 oktober 2012

Het venijn zit in de staart. In dit geval in de laatste alinea: Tennet is op zoek naar geld. Voor wie ons Dossier Windenergie heeft gevolgd is dit geen verrassing. De Nederlandse netbeheerder TenneT wil graag meer tijd voor het bouwen van nieuwe elektrische aansluitingen in het Duitse gedeelte van de Noordzee.

Het eerste Duitse offshore windpark Alpha Ventus

Het eerste Duitse offshore windpark Alpha Ventus uit 2009. De twaalf turbines van het windpark staan 45 kilometer ten noorden van het waddeneiland Borkum

Nog sneller produceren zoals de Duitse overheid wil, brengt technische problemen met zich mee, zegt Lex Hartman, directeur bij TenneT. Dit weekeinde werd in Zwijndrecht begonnen aan de constructie van alweer het zevende bouwproject van een zogenoemd ‘stopcontact op zee’.

Duitsland besloot versneld om te schakelen naar duurzame energie na de kernramp in Japan vorig jaar. Daardoor moet TenneT, dat ook een groot deel van het elektriciteitstransport in het buurland onder zijn hoede heeft, de geplande aansluiting tussen windparken op de Noordzee en het Duitse hoogspanningsnet sneller realiseren dan was afgesproken.

Het is de bedoeling dat naast de zeven aansluitingen die nu al in de aanbouw of testfase zijn nog vier aansluitingen worden gebouwd.

Druk

”Doordat de Duitse overheid zoveel druk op de ketel zet, lopen we tegen obstakels aan”, stelt Hartman. ”De industrie is simpelweg niet bij machte om binnen 3 jaar af te hebben wat eerst in 10 jaar gedaan moest worden. Er zijn wereldwijd maar 3 bedrijven in staat tot het leveren van de juiste technieken.”

TenneT dringt er daarom bij de regering in Berlijn op aan om de bouw van de aansluitingen die nog op de agenda staan over een langere periode uit te spreiden.

Volgens de directeur kunnen ook de bouwers van windmolenparken het hoge tempo van de overheid niet aan. Ondanks dat in Duitsland gigantische subsidies worden toegekend, staan op nog slechts twee locaties molens overeind, goed voor zo’n 0,5 van de geplande 11 gigawatt aan stroom.

‘”Straks heeft Duitsland heel veel dure aansluitmogelijkheden zonder dat die gebruikt worden. Dat is zonde van alle investeringen”, meent Hartman.

13 miljard

Als Nederlands staatsbedrijf kan TenneT de circa 13 miljard euro, die nodig is voor de aanleg van de stopcontacten op zee, niet in zijn geheel zelf ophoesten. Het bedrijf is daarom voortdurend in gesprek met mogelijke partners.

Zo wordt bijvoorbeeld samengewerkt met Siemens en het Zwitserse ABB. Als de bouw van nieuwe stopcontacten wordt uitgesteld, krijgt Tennet meer tijd om te zoeken naar nieuwe investeerders en kunnen ook de bouwers van windmolenparken het tempo beter bijbenen.

Lees ook de artikelen over De Duitse Energie sector, het naderend einde van de Energiewende die we het afgelopen jaar in ons Dossier Windenergie hebben geplaatst en een aardig beeld van de huidige situatie scheppen. Inclusief alle problemen die Tennet ondervindt.