De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-297 Opgehoopt biogas oorzaak explosie silo waterzuivering Raalte?

Opgehoopt biogas oorzaak explosie silo waterzuivering Raalte?

Zondag 21 oktober 2012

Luchtopname RWZI Raalte

Luchtopname RWZI Raalte. Het langwerpige machinegebouw, rood gekleurd, is ontploft. De voorindikker, rechts rood gekleurd, is beschadigd. (Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Bij de rioolwaterzuivering aan de Hondemotsweg in Raalte heeft zich zondagochtend kort voor acht uur een ontploffing voorgedaan. Bij de zuiveringsinstallatie zijn een silo en een machine-gebouw uit elkaar geblazen. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor, omdat er niemand op het terrein aanwezig was. Ook is er geen gevaar meer.

Het is een harde klap geweest. Veel mensen in de buurt – en ook in Raalte-Noord – meldden dat zij wakker werden van een harde knal waarbij de ruiten trilden in de sponning. Gaandeweg de ochtend kwamen steeds meer mensen kijken wat er is gebeurd. Een bewoner van de Stobbenbroekerweg zei dat hij na de knal uit het raam keek en bij de zuiveringsinstallatie een grote rookwolk zag.

De waterzuivering haalt biogassen uit het water middels een gistingsproces.

Oorzaak
In het machinegebouw stond een gasturbine. De turbine draaide op biogas dat wordt gewonnen uit rioolslib en wekte zo stroom op. Volgens dijkgraaf Herman Dijk werd gezien de leeftijd van de turbine al nagedacht over vervanging, maar hij wilde nadrukkelijk nog geen directe link leggen tussen de ontploffing en de leeftijd van de turbine. De gebeurtenis in Raalte is wel aanleiding om ook bij andere RWZI’s te gaan kijken naar de toestand van de turbines. Bijna elke zuiveringsinstallatie in Nederland heeft zo’n turbine.

Geluk
In de RWZI is zondagochtend vroeg een gasalarm afgegaan. Een medewerker van het waterschap was nog onderweg toen de ontploffing zich voordeed.

Leiding gesprongen
Door de ontploffing is een leiding met rioolwater gesprongen waardoor enkele duizenden liters konden wegstromen op het terrein. Dat zorgt voor stankoverlast in de omgeving. De opruimwerkzaamheden zijn zondagochtend meteen begonnen. Het lek was al snel gedicht.

De RWZI in Raalte

De schade na het ontploffen van het machinegebouw is enorm. Vermoedelijk is opgehoopt biogas of methaan de oorzaak van de ontploffing. (Klik op de foto voor een vergroting)

Stilgelegd
De zuiveringsinstallatie is voorlopig stilgelegd. Het is aan het Waterschap Groot Salland om te bepalen of en wanneer de installatie weer kan gaan draaien. Ongeveer twee uur na de ontploffing meldde een woordvoerder van het waterschap dat er op dat moment een overleg begon, om te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat de gevolgen op korte termijn zijn.

Waterschap Groot Salland verwacht dat het nog dagen gaat duren voor de rioolwaterzuivering weer kan worden gebruikt.

Zie ook de Update van maandag 22 oktober 2012: RWZI Raalte weer gedeeltelijk in bedrijf

Zie ook de Update van dinsdag 23 oktober 2012: Biogasturbine RWZI Raalte in 2010 al versleten; overschot biogas werd gewoon verbrand

 Update woensdag 24 oktober 2012

Het Waterschap Salland heeft dinsdagavond bekend gemaakt dat de gasturbine niet is ontploft, maar dat de ontploffing zich aan de andere kant van het gebouw heeft voorgedaan. De gasturbine schijnt nog in orde te zijn. Het onderzoek naar de oorzaak van de ontploffing gaat verder.

Zie ook de Update van donderdag 25 oktober 2012: Onderzoek explosie RWZI eind volgende week bekend

Update van vrijdag 2 november 2012: RWZI Raalte: 250.000 liter slib is vervuild met olie

Update van vrijdag 25 januari 2013: Explosie biogasinstallatie Raalte was kettingreactie

De gasturbineruimte in betere tijden

De gasturbineruimte in betere tijden met linksachter de twee vergisters