De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-298 EU Commissaris Oettinger: Duitsland heeft overdreven veel zonnepanelen

EU Commissaris Oettinger: Duitsland heeft overdreven veel zonnepanelen

Maandag 22 oktober 2012

Duitsland installeert te veel zonnepanelen. Daar waarschuwt de Duitse EU-commissaris voor Energiezaken, Günther Oettinger voor. Oettinger vindt het onlogisch om zoveel PV-capaciteit aan te sluiten.

“Zijn zij nou gek of wij…”

Bij een partijbijeenkomst van de CDU in Münsingen, eind vorige week, zei hij: “Ik geloof dat deze euforie in Duitse begrensd moet worden. Duitsland is niet echt een zonnig land. Toch staat in het land de helft van alle oppervlakte aan zonnepanelen ter wereld. Ofwel zijn die anderen allemaal gek, of…” Oettinger is sinds 2010 EU-commissaris voor Energiezaken. Hij was voorheen minister-president van deelstaat Baden-Württemberg. Uit cijfers blijkt dat Duitsland in 2011 twintig procent van haar elektriciteit duurzaam opwekt met zonne  - en windenergie.

Verbod op sluiting centrales

De Duitse energievoorziening komt nogal in het nieuws. Medio september werd bekend dat de Duitse regering kolen – en gasgestookte centrales verbiedt tijdens de winter te sluiten. Exploitanten willen hun verliesgevende centrales mogelijk niet openhouden, vreest het Duitse ministerie van Economische Zaken. Vandaar dat het een verbod heeft uitgevaardigd om te voorkomen dat centrales gesloten worden. De exploitanten hopen op een financiële vergoeding van de overheid.

Verhoging belastingheffing

Ook werd bekend dat Duitsland de ‘groene’ heffing op energie verhoogt. Dit is een belastingheffing op energierekeningen waarmee de vergroening van de energieopwekking in het land wordt betaald. De heffing stijgt per januari van 3,6 cent naar 5,3 cent per kilowattuur, een toename van bijna vijftig procent. Huishoudens met vier gezinsleden betalen volgens de netbeheerders volgend jaar ongeveer € 250 mee aan de verduurzaming.

Met deze extra verhoging, die zeker de laatste niet is, zal het aantal huishoudens toenemen dat hun maandelijkse energierekening niet meer kan betalen. Op dit moment zijn 800.000 huishoudens afgesloten van energie omdat ze de maandelijkse energienota niet meer kunnen betalen. Naar verwachting stijgt dit aantal in januari naar ongeveer 1 miljoen.

De EU Commissaris voor Energiezaken laat vaker van zich horen:

EU Commissaris Energiezaken verzet zich tegen aanscherping klimaatbeleid