De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-299 Siemens stapt uit zonne-energie

Siemens stapt uit zonne-energie

Maandag 22 oktober 2012

Het Duitse technologieconcern Siemens wil stoppen met zonne-energie. Alle activiteiten op dat terrein staan in de etalage, zo maakte de onderneming vandaag bekend. Er is al contact met mogelijke kopers. Zonne-energie levert volgens Siemens niet op wat het bedrijf ervan had verwacht, onder meer door tegenvallende groei en aanhoudende prijsdruk.

Siemens blijft wel technologie ontwikkelen voor de duurzame opwekking van energie, maar zal zich voortaan toeleggen op wind- en waterkracht.

Siemens kondigde onlangs een kostenbesparingsprogramma aan. Onderdeel van dat plan is dat activiteiten die onderpresteren worden afgestoten.

De zonne-energietak leed in 2011 een verlies dat groter was dan de omzet van nog geen € 300 miljoen.

Siemens kocht enkele jaren geleden nog het Israëlische PV bedrijf Solel voor $ 418 miljoen. Een miskoop, want na een jaar boekte Siemens de helft van dat bedrag al af vanwege de grote verliezen die Solel leed.

Wat door Siemens als een hoopvolle toekomst werd gezien wordt nu afgestoten. Het is, na verschillende grote faillissementen in Duitsland in de PV sector het zoveelste bewijs dat de Duitse PV industrie op sterven na dood is.
De aankondiging dat de subsidie op PV installaties zal worden afgebouwd, in maart van dit jaar, zal er mede toe hebben bijgedragen dat Siemens de stekker uit de PV divisie heeft getrokken.

De Duitse overheid moet de komende tien jaar nog meer dan € 100 miljard aan PV subsidies uitkeren.