De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-301 Deense Dong legt Duits offshore windpark op sterk water

Deense Dong legt Duits offshore windpark op sterk water

Maandag 22 oktober 2012

Tegenslag voor de plannen van de Duitse regering voor de uitbreiding van windenergie op volle zee: Het Deense energiebedrijf Dong stopt de miljarden kostende bouw van een windmolenpark voor het eiland Borkum en geeft de netbeheerder TenneT en het gebrek aan aansprakelijkheidsregels de schuld van het uitstel. “We worden gedwongen om de ontwikkeling en bouw van het project Borkum Riffgrund II op te schorten,” zei de CEO van Dong Energy Germany, Christopher Mertens gisteren.

Riffgrund I en II

Riffgrund I en II. (Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Omdat netbeheerder Tennet geen datum heeft genoemd waarop het windpark op het Duitse elektriciteitsnetwerk kan worden aangesloten kan TenneT door Dong niet verantwoordelijk worden gehouden als het windpark na gereed te zijn niet op het netwerk wordt aangesloten.

Een woordvoerder van Dong heeft verklaard dat het bedrijf nu met voorrang een offshore windpark voor de Engelse kust gaat aanleggen. In de tussentijd heeft Dong een order van 97 windturbines bij Siemens opgeschort.

Het offshore windpark Riffgrund II, zou het tweede grote project van Dong zijn geweest. Dong wilde ruim € 1.3 miljard in het windpark investeren. Het vermogen van het windpark zou 340 megawatt zijn geweest.

Voor het zuster project Riffgrund I ,met een totale investering van € 1,2 miljard en een geplande capaciteit van 277 megawatt, zijn de voorbereidingen al begonnen op het land.
De activiteiten op zee starten in de zomer van 2013.

Een woordvoerder van Tennet weigerde commentaar te geven op het geschil met Dong.

De Nederlandse groep gelooft in het beleid  om een duidelijk juridisch kader te bieden. “Het is geen geheim dat de netbeheerders en potentiële beleggers wachten op een besluit van de Duitse overheid”, zegt de woordvoerder. “Tennet is op zoek naar mede-investeerders voor deze offshore-activiteiten, maar deze zijn niet bereid te investeren voordat de Duitse regering  het juridisch kader heeft vastgelegd.”