De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-303 Crisis in Duitse offshore wind woekert voort; Tennet opnieuw gebeten hond

Crisis in Duitse offshore wind woekert voort; Tennet opnieuw gebeten hond

Dinsdag 23 oktober 2012

Nadat gisteren bekend werd dat het Deense Dong z´n plannen voor de bouw van het offshore windpark Riffgrung II in de ijskast heeft gestopt is nu bekend geworden dat een grote toeleverancier voor de offshore windindustrie op de rand van faillissement verkeert.
De noodlijdende windturbine leverancier, SIAG Nordseewerke vecht voor zijn bestaan terwijl de 700 medewerkers moeten vrezen voor hun ontslag. De Bondsregering weigert verdere financiële steun. Eerder had de regering van Nedersaksen de geldkraan al dichtgedraaid.

De funderingen die SIAG maakt

De funderingen die SIAG maakt

Het bedrijf heeft naar verluidt ongeveer € 50 miljoen nodig om de uitvoering van de orders te garanderen, maar het ministerie van Economische Zaken in Hannover vindt het risico voor de belastingbetalers te hoog.

SIAG kondigde twee maanden geleden al een herstructurering aan, waarbij de huidige orders buiten schot blijven en waarbij de werktijd wordt verlengd naar 40 uur per week. Er zijn na het afwerken van de lopende orders echter geen vervolgorders meer wat voor ongeveer 300 werknemers een reden was om een protestmars door Emden te houden. Op de borden stond de tekst De Deelstaatregering laat ons als een hete aardappel vallen.

Volgens de ondernemingsraad is er nog tot april 2013 werk met de bouw van 40 funderingen voor windmolens. Het ontbreekt daarna aan follow up orders.

Ook in deze zaak krijgt het Nederlandse TenneT de schuld van alle ellende. Investeringsbeslissingen in de offshore blijven uit omdat TenneT er niet in slaagt diverse aansluitingen op tijd klaar te hebben.

SIAG, Schaaf Industrie AG, heeft zich de laatste jaren getransformeerd van een klassiek staalbedrijf naar een toeleverancier voor de energiemarkt.
In Emden was de afdeling ´offshore´ gevestigd.