De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-305 Tennet kan offshore windparken niet aansluiten

Tennet kan offshore windparken niet aansluiten

Dinsdag 23 oktober 2012

Niet alleen slaat de offshore crisis in Duitsland ongemeen hard toe, ook in Nederland zijn er signalen dat we uitbreiding van offshore windparken wel kunnen vergeten. Het heeft geen zin om voor nu nog een windpark op zee te bouwen, want netbeheerder Tennet kan de aansluiting op het net niet leveren. De Nederlandse doelstelling van 6000 Mw voor 2020 is daarmee onhaalbaar.

Los van wat er mogelijk nog in het regeerakkoord wordt opgenomen over de ambities in duurzame energie van het komende kabinet, heeft Tennet al niet meer genoeg tijd om per 2020 voor zoveel vermogen de aansluitingen te verzorgen. Dat komt mede door de wachttijd voor onderdelen voor benodigde kabels en transformator- en converter platforms, die inmiddels is opgelopen tot “50 tot 60 maanden”. Dit suggereert dat ook wanneer niet Tennet de aansluiting verzorgt maar de windparkontwikkelaars zelf die verantwoordelijkheid houden, dit het probleem niet oplost.

Tennet kan niet aangeven wat er tegen 2020 wel mogelijk is.

Al het werk dat Tennet toe nu toe ter voorbereiding verrichtte, van het zoeken naar geschikte aanlandingspunten en in kaart brengen welke vergunningen nodig zijn tot nadenken over de vraag of gelijk- of wisselstroomkabels worden gebruikt- ligt volgens Tennet woordvoerder Hartman “in een kast met een strik erom”.

Mocht een nieuw kabinet alsnog een offshore doelstelling formuleren, dan is volgens Hartman inmiddels “het leergeld bij de buren betaald”. 

Tennet bouwt momenteel ook aan offshore transformator- en converter platforms in Duitsland, waar vergelijkbare problemen zijn.

Zie ook: Aansluiten Duitse windparken moet langzamer