De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-306 Onderzoek explosie RWZI eind volgende week bekend

Onderzoek explosie RWZI eind volgende week bekend

Donderdag 25 oktober 2012

De resultaten van het onderzoek naar de oorzaak van de explosie zondagochtend bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Raalte zijn naar verwachting eind volgende week bekend.
Dat heeft het waterschap Salland bekend gemaakt.

Het waterschap heeft kwaliteitszorgbedrijf KIWA opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar de oorzaak van de gasexplosie. Het onderzoek vindt plaats tijdens het opruimen van het terrein. Op het afgezette deel van het terrein van de RWZI zijn asbestdelen gevonden. Vanmorgen begint de asbestsanering. Daarna kan in de loop van vrijdag 26 oktober het puinruimen en het onderzoek naar de oorzaak beginnen. De resultaten van het onderzoek worden een week later verwacht, aldus het waterschap.

Het zuiveringsproces is vanaf dinsdagmiddag volledig hersteld. Dit was mogelijk na inspectie van een nabezinktank als laatste stap. Er bleek geen schade door (puin)resten als gevolg van de explosie, waarna de tank weer in bedrijf is gesteld.

Vergisters buiten bedrijf

Door de explosie zijn de tanks waarin het zuiveringsslib wordt vergist, voor langere tijd uit bedrijf.
Dit betekent dat al het slib per tankauto wordt afgevoerd naar de rioolwater-zuiveringen Deventer en Zwolle met als gevolg een flinke toename van vrachtwagen verkeer.

Langer werk

Overigens zou het de redactie van Fibronot.nl niet verbazen als het opruimen van asbest langer duurt dan nu bekend gemaakt is. Reken maar op minstens een week extra voordat het KIWI met het onderzoek naar de explosie kan beginnen.
We vinden het waterschap te positief, men denkt nogal gemakkelijk over deze explosie en de mogelijke gevolgen.
Zeg gewoon dat er biogas ontsnapt is uit een defecte leiding. Dat is toch aan de schade te zien?