De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-308 Producent van zeldzame aardmetalen legt productie maand stil

Producent van zeldzame aardmetalen legt productie maand stil

Donderdag 25 oktober 2012

De fabrieken van Baotou Steel

De fabrieken van Baotou Steel. Baotou ligt op grote afstand van de hoofdstad Beijing, maar is daar verantwoordelijk voor de grote smog die regelmatig in de hoofdstad hangt (Klik op de foto voor een vergroting)

Baotou Steel, China’s grootste delver en producent van zeldzame aardmetalen, zoals neodymium, heeft gisteren aangekondigd de productie per direct een maand lang stil te leggen, om de prijzen weer te laten stijgen. De aardmetalen zijn van groot belang voor de productie van onder andere windmolens en smartphones.

Volgens Baotou Steel zijn de prijzen voor zeldzame aardmetalen, die essentieel zijn bij de productie van tal van elektronica, het laatste halfjaar gezakt op de wereldmarkt. Zo kost bijvoorbeeld een ton praseodymium-neodymium-oxide $ 55.556, bijna de helft van de prijs in oktober 2011. De oorzaak zou de zwakke economische ontwikkeling zijn in de wereldhandel, maar de mindere vraag naar windmolens waar massaal neodymium magneten in worden gebruikt, zal zonder meer van invloed zijn op de lagere prijs. In Duitsland bijvoorbeeld zet de een na de ander zijn plannen voor offshore windparken op sterk water.

De firma heeft daarom besloten de productie voor zeker een maand te staken in de hoop dat door een toegenomen schaarste de prijzen weer een stijgende lijn laten zien, zo meldde The China Post vandaag. Baotou staakte in oktober vorig jaar ook al zijn productie voor de periode van een maand, maar deze stap had weinig invloed op de prijzen voor zeldzame aardmetalen.

Elektronicafabrikanten wereldwijd volgen de ontwikkelingen op de Chinese markt voor aardmetalen nauwgezet vanwege hun afhankelijkheid van deze grondstoffen en het feit dat China 95 procent van de markt in handen heeft. De Chinese regering heeft de afgelopen jaren de export van de grondstoffen diverse malen aan banden gelegd. Hierdoor zijn in diverse landen, waaronder Vietnam, Maleisië, de VS en Australië, diverse projecten opgezet om opnieuw aardmetalen te gaan delven. Groot nadeel zijn echter de milieuonvriendelijke productiemethoden.
Het in Australië gevestigde Lynas Corp hoopt dat een nieuwe fabriek in Maleisië zal helpen de Chinese dominantie op de markt te breken, maar juridische procedures hebben de start van de operaties vertraagd.

Humanitaire ramp in Baotou
De productie van neodymium magneten veroorzaakt in China een regelrechte humanitaire ramp waar we in ons artikel De dodelijke keerzijde van windenergie ruim aandacht aan hebben besteed.

Eén van de honderden lozingspijpen waar per uur tonnen giftige stoffen uit komen

Eén van de honderden lozingspijpen waar per uur tonnen giftige stoffen uit komen (Klik op de foto voor een vergroting)