De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-309 Duitse offshore windenergie in steeds zwaarder weer

Duitse offshore windenergie in steeds zwaarder weer

Vrijdag 26 oktober 2012

De offshore windindustrie aan de Duitse Noordzeekust zou moeten leiden tot tienduizenden nieuwe banen. Maar de euforie verdwijnt, de bouw van nieuwe windparken stokt en bedrijven verdwijnen. Werknemers worden met honderden tegelijk ontslagen.

De euforie rond de offshore windenergie is meer en meer veranderd in teleurstelling en zorgen. Na de bouw van fabrieken en havenfaciliteiten is de installatie van de geplande 5000 windturbines in het Duitse deel van de Noordzee en de Oostzee volledig tot stilstand gekomen. Niet alleen het naderende faillissement van SIAG Nordseewerke in Emden met 700 werknemers hebben politici in de noordelijke deelstaten gealarmeerd.

De beslissing van het Deense Dong begin deze week om de bouw van het offshore windpark Riffgrund II in de ijskast te zetten, sloeg in als een bom.

Offshore pionier BARD heeft maandenlang naar investeerders gezocht. De rotorbladen fabriek van BARD in Emden ligt stil, honderden rotorbladen liggen doelloos op gigantische opslagterreinen.
Bij staalbedrijf CSC in Cuxhaven draait men duimen omdat vervolgorders uit blijven.

De kleine deelstaat Bremen is er niet in geslaagd om een nieuwe terminal voor de offshore industrie te bouwen omdat er geen financiers te vinden waren die de € 200 miljoen wilden financieren. Bremen probeert nu via belastingen de € 200 miljoen te vinden, maar is daar nog niet in geslaagd.

Tientallen bedrijven in de offshore business hebben de aanblik van de oude vissershaven drastisch veranderd. Grote hallen waar met gemak vier voetbalvelden in zouden passen, honderden funderingen voor windmolens, rotorbladen, gondels en masten bepalen tegenwoordig het uitzicht en liggen er allemaal doelloos bij.

Het werk op zee ligt volledig stil.

De burgemeester van Bremen noemt de hele gang van zaken weinig bemoedigend.
De CEO van het Windenergie Agentur, WAB, zegt:  “Er draaien nu pas 50 windmolens op zee met een totaal vermogen van 200 megawatt, terwijl er al bijna 1200 windmolens hadden moeten staan. Er werken hier 14.000 mensen in de offshore windindustrie, maar als het nog langer zo gaat dan vrees ik voor minstens 10.000 ontslagen op korte termijn.”

Ondertussen nemen banken en andere investeerders een steeds meer afwachtende houding aan sinds minister Altmaier van Milieu heeft gezegd dat de Erneuerbare-Energien-Gesetz hervormt moet worden om de grote politieke onrust tussen de noordelijke en zuidelijke deelstaten te beteugelen.
De minister president van de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern beschimpte openlijk de minister van consumentenzaken van Beieren, dat zij een ‘knalharde lokale’ politiek voert waarbij ze alleen maar aan Beieren denkt.
Hetzelfde geluid komt van de minister president van Kiel.

Het grote verschil tussen de noordelijke en zuidelijke deelstaten is dat men totaal verschillend denkt over de toepassing van hernieuwbare energiebronnen. Zo vinden de zuidelijke deelstaten het maar niets dat zij miljarden moeten bijdragen aan de offshore plannen van het noorden.

Maar ook intern liggen de politieke meningsverschillen mijlenver uit elkaar. Zo was de burgemeester van Bremen woedend dat een FDP afgevaardigde uit zijn deelstaat zich in het federale parlement uitsprak tegen een federale subsidie voor de bouw van de terminal in Bremen.
(bron: Bild, Focus, Handelsblatt, der Spiegel, FAZ)