De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-311 Amerikaanse economie kan gas geven

Amerikaanse economie kan gas geven

Maandag 29 oktober 2012

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer.
Zij heeft de redactie van Fibronot.nl toestemming gegeven haar artikel over schaliegas in de VS integraal te publiceren.

De Amerikaanse economie maakt, onder invloed van aardgas, een spectaculaire ontwikkeling door. Niet alleen bedrijven die gas winnen profiteren, maar ook partijen die zich bezighouden met het vinden en benutten ervan.

Door Martine Hafkamp

De ontwikkelingen op het gebied van horizontaal boren en fracking in zowel de VS als Canada zijn de laatste jaren spectaculair. Er wordt zo veel gas opgeboord dat in de Verenigde Staten de prijs van aardgas inmiddels veel lager ligt dan in Europa en Azië.

Ter illustratie: waar Amerikaans natural gas rond 3,20 dollar kost, moet voor het Europese equivalent ervan omgerekend 17 dollar worden neergeteld.

Deze revolutie in het aardgas heeft diverse gevolgen voor zowel de Amerikaanse als de wereldeconomie. Ten eerste wordt het voor Amerikaanse ondernemingen aanmerkelijk goedkoper om in de Verenigde Staten te produceren.

Terughalen

Dit proces zien we al terug in het feit dat Amerikaanse bedrijven hun productie terughalen uit bijvoorbeeld China naar de Verenigde Staten en Mexico. Een (hoogwaardige) maaksector is erg belangrijk voor economie en werkgelegenheid. Anders dan de service- en zorgsector zorgt iedere baan in de industrie voor extra werk elders.

Er is de afgelopen decennia nogal wat werkgelegenheid weggelekt, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook hier in Europa. Het goedkope gas levert in combinatie met de relatief lage lonen de Verenigde Staten een enorm concurrentievoordeel op.

Ten tweede zorgt deze olie- en gasrevolutie in de Verenigde Staten voor een explosie van werkgelegenheid. In diverse regio’s is er zelfs een tekort aan arbeidskrachten en ontstaan er, vooral in North Dakota, gloednieuwe boomtowns.

Honderdduizenden werkloze werknemers uit de gehele Verenigde Staten vinden daar momenteel hun emplooi. De gevolgen voor de rest van de Amerikaanse economie laten zich raden.

Zelfvoorzienend

Ten derde zijn naar schatting van het Internationaal Energie Agentschap de Verenigde Staten over enkele jaren niet langer meer een energie-importeur. Naar verwachting worden de Verenigde Staten zelfvoorzienend op het gebied van energie, op importen uit Mexico en Canada na.

Dat zijn spectaculaire ontwikkelingen die vooral voor het Midden-Oosten grote gevolgen zullen hebben. Binnen enkele jaren zullen de Verenigde Staten de grootste energieproducent ter wereld zijn en Rusland en Saoedi Arabië voorbij zijn gestreefd.

Gasterminals

Ook de rest van de wereld gaat dus de gevolgen van deze energierevolutie ondervinden. Er worden al gasterminals gebouwd aan zowel de Amerikaanse oost- als westkust om gas te gaan exporteren, maar voorlopig ligt dit politiek nog erg gevoelig.

De gasbedrijven willen exporteren. Fabrikanten in de energie-intensieve maak- en chemische industrie daarentegen willen het goedkope gas binnen de eigen landsgrenzen houden.

Een aantal grote ondernemingen meldt zich op de markt. Zo is General Electric een samenwerkingsverband met Chesapeake aangegaan om het eenvoudiger en sneller te maken om te tanken bij aardgas vulinstallaties. In deze installaties wordt aardgas gecomprimeerd tot CNG (Compressed Natural Gas).

CNG is schoner dan benzine of diesel (Co2 uitstoot is 24 procent lager), is goedkoper dan benzine (bespaart 40 procent in brandstofkosten) en maakt een einde aan de zogenaamde slow-fill waarbij het tanken vaak enkele uren kan duren.

Bij CNG duurt het nog maar zo’n 30 liter per minuut. Nog steeds niet snel, maar het gaat de goede kant op.

Spaarzaam

Tot nog toe wordt hier door particulieren zeer spaarzaam gebruik van gemaakt vanwege de hogere kosten (wordt dus aanzienlijk minder), de vultijd en de geringe hoeveelheid vulstations. Er zijn momenteel 160.000 benzinestations in de Verenigde Staten en slechts 1.000 aardgasvulinstallaties.

Shell bouwt momenteel 100 van dergelijke stations voor trucks en heeft aangegeven in 2014 zo ver te willen zijn dat vrachtwagens in de gehele Verenigde Staten op gas kunnen rijden.

Er zijn veel zaken waar de Verenigde Staten vooral niet als rolmodel hoeven te dienen, maar het lijkt me heel verstandig als de Europese overheden, Duitsland uitgezonderd, naar deze spectaculaire ontwikkelingen eens aandachtiger kijken.

Geld pompen

Als overheden zich dan toch mengen in de private sector, is het in mijn ogen raadzaam om dat minder te doen door de lasten te verzwaren en (nog) meer geld te pompen in de zorg- en servicesector.

Het levert voor de iets langere termijn qua economische groei meer op om het verlenen van subsidies aan bijvoorbeeld het praktisch onderwijs en de industrie op te voeren.

Het is bijna lachwekkend om politici te horen over hun plannen om de economie uit het slop te trekken, terwijl nagenoeg al hun inkomsten opgaan aan zorg, salarissen en uitkeringen; allen met een economische multiplier van ongeveer nul.

Zo zal de Europese economie, in tegenstelling tot de Amerikaanse, geen gas kunnen geven.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2008 de Gouden Stier voor de beursvrouw van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp