De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-313 Ede worstelt met mestvergister in Wekerom

Ede worstelt met mestvergister in Wekerom

Woensdag 31 oktober 2012

De Edese politiek worstelt nog steeds met de komst van een mestvergistingsinstallatie op de percelen Otterloseweg 54 en 56 in Wekerom, zo bleek dinsdagavond 23 oktober in de commissie Ruimtelijke Ordening. In een rapport van de Dienst Landelijk gebied (DLG) staat een lichte voorkeur voor een installatie in Wekerom. Voor wethouder Roel Kremers reden om zijn aanvankelijke twijfels over boord te gooien en daar voor te kiezen. Zes insprekers gaven aan de mestvergister niet te zien zitten in Wekerom.

Onbegrip was er over dat maatschappelijk schade niet relevant zou zijn. Een inspreker vond het niet juist dat de bewijslast niet bij de gemeente, maar bij de bezwaarmaker ligt. ,,Als de DLG het werk goed had gedaan, zou men op een mestvergistingsinstallatie op de Kievitsmeent zijn uitgekomen.”

Een andere inspreker vond dat de gemeente aan het zwabberen is. Voor hem was de uitkomst van het rapport van DLG een raadsel. De eigenaar van camping Berkenrhode vond het niets dat hij aan de voorkant een klein fabriekje zou krijgen. Weer een andere inspreker vond dat de gemeente erg makkelijk met maatschappelijke waarden omspringt. ,,Er is geen beleid, de gemeente rotzooit maar wat aan en loops slaafs achter de aanvrager aan. De gemeente heeft een gebrek aan regie.”

De aanvrager van de mestvergistingsinstallatie, J. van den Top, hield een pleidooi voor de commissieleden om akkoord te gaan met zijn plannen. ,,Ik hoop dat er vanavond duidelijkheid komt.” Dat bleek tegen dovenmansoren te zijn gezegd. Hoewel? Er lijkt zich wel een meerderheid af te tekenen voor de komst van de installatie aan de Otterloseweg. D66, GemeenteBelangen, PvdA, GroenLinks/PE, ChristenUnie en de SGP lijken voor. Twijfels zijn er nog bij de VVD en de CDA, terwijl BurgerBelangen tegen is.

In de vergadering van donderdag 15 november neemt de gemeenteraad een besluit.

De omwonenden van de Otterloseweg in Wekerom gaan als dat nodig is tot aan de Raad van State om zich te verzetten tegen de komst van een mestvergister in hun dorp. Dat meldt Theo van den Nes.

Van Nes is een van de omwonenden die protestborden hebben geplaatst in het dorp, om daarmee het protest kracht bij te zetten. De bewoners vrezen onder meer voor hun veiligheid en voor overlast door de mestvergister.

Ook voor de inwoners van Wekerom geldt, lees onze artikelen

Raad van State ziet geen problemen in mestvergister Eexterveen, maar….

en

Belangrijke jurisprudentie rondom mestvergisters