De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-321 De beerput in het faillissementsverslag van Econcern gaat open

De beerput in het faillissementsverslag van Econcern gaat open

Woensdag 7 november 2012

De curator in het faillissement van Econcern heeft zijn negende faillissementsverslag gepubliceerd. Wie van wroeten in beerputten houdt en informatie wil zien die doorgaans niet in de dagelijkse kranten staat, moet dit faillissementsverslag beslist lezen.

Het bijna failliete Amerikaanse First Solar heeft een vordering op Econcern van maar liefst € 476 miljoen. De curatoren betwisten deze vordering, er lopen inmiddels rechtszaken, maar “we kunnen alle kanten op”, zeggen de curatoren.

Er staan nog diverse leningen open aan leden van het voormalige management. Het bestaan dan wel de opeisbaarheid van die leningen wordt overigens door sommigen van hen betwist.

Het huidige lid van het management van Typhoon Capital, Edwin Berkhout is bij een rechtszaak betrokken geweest omdat hij, zelfs na aanmaningen weigerde een lening van ruim € 686.000 die Econcern aan zijn bedrijfje Duradero  had verstrekt, terug te betalen. Daar wist de Rechtbank wel raad mee en veroordeelde Berkhout tot terugbetaling van de hoofdsom plus rente en kosten. Berkhout betaalde in augustus j.l. op last van de Rechtbank ruim € 717.000 terug aan de curatoren.

Ad van Wijk liet het niet zover komen en betaald wel zijn lening terug. Maar ja, dat is dan ook een heer van stand….

Het is geen wonder dat financiers en banken huiverig zijn om aan Typhoon Capital ruim € 2.6 miljard te lenen voor de bouw van de twee Gemini windparken boven Schiermonnikoog.

Dan lezen we iets over Ecopower op Bonaire en de stroomafnemer WEB. WEB hield er ook eigen regels op na en betaalde de facturen van Ecopower niet. Kortom, ook hier een verzoeningscommissie en rechtszaken met maar één uitkomst mogelijk: betalen.

WEB heeft echter de ongeveer $ 12 miljoen niet en stuurt op een betalingsregeling aan, dus gaan de curatoren met het Nederlandse ministerie van Economische Zaken praten.

Inmiddels krijgen de inwoners van Bonaire te maken met sterk verhoogde energieprijzen.

Oorzaak faillissement

Het onderzoek naar de oorzaken van het faillissement vordert gestaag. Het onderzoek zal tevens omvatten de vraag of bestuurders en de externe accountant hun taak behoorlijk hebben vervuld. Het

onderzoek is omvangrijk en beslaat een periode van vele jaren. Publicatie van de resultaten van het onderzoek zal naar verwachting plaatsvinden in de eerste helft van 2013.

Wij denken dat zolang dit onderzoek duurt, de zenuwen op de burelen van Typhoon zullen toenemen, want zeker in dit stadium komt er geen financier langs.

Het negende faillissementsverslag van Econcern is hier te lezen.

Downloaden kan ook, maar hier.