De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-323 Ontploffing energiecentrale Electrabel Nijmegen

Ontploffing energiecentrale Electrabel Nijmegen

Donderdag 8 november

De centrale van Electrabel in Nijmegen

De centrale van Electrabel in Nijmegen. (Klik op de foto voor een vergroting)

Bij energieleverancier Electrabel in Nijmegen is donderdag een krachtige explosie geweest.
Kort na zeven uur hoorden omwonenden van de centrale aan de Weurtseweg een knal, gevolgd door een hard geruis. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. Inmiddels is er een crisisteam van Electrabel in de centrale. De explosie was in een ketel.

De explosie vond volgens een zegsman plaats vlak boven de ketel van de kolengestookte centrale. GDF Suez heeft na de klap stoom laten ontsnappen om de druk in de ketel te verminderen.

Onbevestigde berichten spreken over enkele vermisten. In de centrale waren op het moment van de ontploffing ongeveer 7 medewerkers aan het werk.

(Update 09:48 uur) Volgens de burgemeester van Nijmegen zijn er geen vermisten of gewonden

Het geruis uit de centrale is niet alleen te horen in Nijmegen, maar ook in omliggende plaatsen. Er komt witte rook uit het pand. Een deel van de zijkant van het gebouw is weggeblazen.

De omgeving is afgesloten. Bedrijven in de buurt worden ontruimd. Omwonenden is geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Bouwwerkzaamheden aan de Waalbrug zijn gestaakt, iedereen moest de brug verlaten. Boven de centrale vliegt een helikopter.

Vanwege het enorme geraas van wat mogelijk ontsnappende stoom is, droegen de bouwvakkers voordat zij vertrokken en hun terrein afsloten zelfs hun oorbeschermers. Het lawaai is te vergelijken met dat van een startende straaljager op enkele meters afstand en is kilometers ver te horen.

Het verkeer in Nijmegen is compleet vastgelopen. Het scheepvaartverkeer in de omgeving is ook stilgelegd.

TenneT
Volgens een woordvoerder van TenneT heeft het ongeluk geen gevolgen voor de stroomvoorziening in Nederland. Er is alleen vlak na de explosie korte tijd sprake geweest van een dip in de aanvoer van elektriciteit.

Asbest
De brandweer onderzoekt nog of er asbest is vrijgekomen. De veiligheidsregio wijst er op dat er glaswoldeeltjes in de omgeving kunnen liggen. Advies is om deze niet aan te raken en te laten liggen.
Brokken puin zijn tot 300 meter van de centrale aangetroffen.

Omroep Gelderland, de rampenzender
De website van Omroep Gelderland, de regionale zender die functioneert als calamiteitenzender, is onbereikbaar. Vermoedelijk is de site overbelast omdat mensen meer willen weten over de explosie bij Electrabel in Nijmegen.

De radio-uitzendingen van Omroep Gelderland zijn wel gewoon te volgen via kabel en ether maar dus niet via internet. Op TV Gelderland is een extra nieuwsuitzending gepland, maar hoe laat die begint kon een woordvoerder van de regionale omroep nog niet zeggen.

Centrale Nijmegen is oud maar schoon
De elektriciteitscentrale in Nijmegen behoort tot de oudste productiecentrales van Nederland.  De steenkolen-biomassacentrale is tevens een van de schoonste centrales van Europa.

Sinds 2010 is een kwart van de voor de verbranding benodigde hoeveelheid steenkolen vervangen door biomassa. De biomassa bestaat grotendeels uit geperst zaagmeel. De hoeveelheid groene stroom die opgewekt wordt uit de verbranding van de biomassa is voldoende om 250.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Centrale Gelderland is onderdeel van Electrabel, dat zich dit jaar heeft aangesloten bij GDF Suez, de grootste energieproducent ter wereld. In Nederland beheert GDF Suez acht energieproductiecentrales. Behalve die in Nijmegen gaat het om centrales in Rotterdam, Lelystad, Harculo bij Zwolle, Bergum in Friesland, de Eemscentrale, een warmtekrachtcentrale in het Botlekgebied en een centrale in aanbouw op de tweede Maasvlakte. GDF Suez is in Nederland goed voor 25 procent van de totale elektriciteitsproductie.

Update 15:06 uur
Alle wegen rond het bedrijf op het industrieterrein zijn vanaf 15:00 uur weer open.