De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-324 Duitse windmolens belasten het Oost Europese netwerk teveel

Duitse windmolens belasten het Oost Europese netwerk teveel

Vrijdag 9 november 2012

Duitsland dumpt een overschot aan windenergie naar de netwerken van Polen en Tsjechië, wat de komende winter tot een blackout en een hoop ruzie kan leiden.
Centraal- en Oost Europese landen zijn uit alle macht bezig met voorbereidende werkzaamheden om hun elektriciteits netwerken los te koppelen van het Duitse netwerk als bescherming tegen teveel stroom uit Duitsland wanneer het daar hard waait.

Het opwekken van energie met behulp van windmolens veroorzaakt in de hele wereld, van China tot Texas, problemen omdat in tegenstelling tot olie, windenergie niet kan worden opgeslagen. Dit betekent dat de windstroom verbruikt  moet worden op het moment dat het wordt opgewekt. In het meest ongunstige geval dreigt een totale ineenstorting van de landelijke netwerken.
Er zijn zelfs gevallen bekend dat energiebedrijven de exploitanten van windmolens betalen om hun molens in de vaan stand te zetten en hen desondanks toch betalen voor niet geleverde elektriciteit.

De Tsjechische vice-minister van Handel en Industrie, Pavel  Šolc zegt dat Duitsland zich bewust is van het probleem, maar dat er niet genoeg politieke wil aanwezig is om het probleem op korte termijn op te lossen. Bovendien, zegt Šolc dat een oplossing verschrikkelijk duur is. De vice-minister zegt dat zijn land daarom gedwongen wordt om eenzijdige maatregelen ter bescherming van het Tsjechische netwerk te nemen.

De elektriciteitsnetwerken in de voormalige Oostblok landen moeten tot ‘het uiterste’ gaan om een blackout te voorkomen wanneer de piekwind output van Noord Duitsland tot de Baltische Zee op het Duitse netwerk verschijnt, aldus een woordvoerder van de Tsjechische netbeheerder CEPS.
De Tsjechen bouwen om overbelasting te voorkomen vlak bij hun grenzen speciale veiligheids schakelstations om hun eigen netwerk van dat van Duitsland los te koppelen als de Duitse windpiek in aantocht is.

Windfarms
Het grote probleem is dan men wereldwijd als een gek is begonnen met de bouw van windparken op grote vlaktes, in heuvels, op bergen en op zee, zonder dat eerst de netwerken volledig werden aangepast om de piekstromen te kunnen verwerken. Totaal is de afgelopen 8 jaar wereldwijd voor ruim $ 460 miljard uitgegeven aan windparken.
Om de capaciteitsproblemen op het Duitse netwerk op te lossen is een bedrag van minstens € 32 miljard nodig, zo hebben de vier netbeheerders in Duitsland berekend.

Duitsland heeft sinds 2007 meer dan 8.885 Megawatt aan windenergie geïnstalleerd, vooral in het noorden. Nu bestuderen de netbeheerders hoe ze het netwerk kunnen uitbreiden om verbinding te kunnen maken met het geïndustrialiseerde zuiden van Duitsland, waar bedrijven als Wacker Chemie, Siemens en autofabrikanten grootverbruikers van elektriciteit zijn.
Omdat het Duitse netwerk het aanbod van windstroom niet kan verwerken wordt het via de aan elkaar gekoppelde netwerken naar landen als Polen, Tsjechië en Nederland gestuurd, terwijl de grote industriële complexen in het zuiden gewoon fossiele stroom blijven gebruiken.

De komende winter
Het probleem van overbelasting met daaraan allerlei vervelende zaken gekoppeld kan deze winter intensiveren bij harde wind. Het Duitse elektriciteitsnetwerk stond in de afgelopen winter in februari 2012 op de rand van een blackout, waarna Polen en Tsjechië dreigden hun netten los te koppelen. Duitsland zetten toen hele windparken stil. Ook de Duitse minister van Economische zaken, Philipp Rössler zei twee weken geleden dat de komende winter kritisch zal zijn.

Duitse netbeheerders begrijpen het probleem
De Duitse netbeheerders begrijpen de problemen die Polen en Tsjechië ondervinden en dat die landen bezorgd zijn over de stabiliteit en beveiliging van hun netwerken. Een woordvoerder van de Duitse netbeheerder, 50Hertz Transmission GmbH, zei dat er naar een constructieve oplossing wordt gezocht.

Wereldwijd probleem
Gebrek aan aansluitingen, zoals in China, of een groot overschot aan windenergie, zoals in Texas,  hebben van een wereldwijde uitrol van windenergie een stroperig proces gemaakt. Windparken in Texas betaalden eerder dit jaar zelfs nutsbedrijven of ze alsjeblieft gedurende perioden van groot windaanbod hun stroom wilden afnemen. Dat konden ze gemakkelijk betalen omdat ze voor elke megawattuur die werd opgewekt van de Staat een belastingvoordeel van $ 22 kregen.

Polen en Tsjechië
Energiebedrijven, zoals het in Praag gevestigde CEZ AS en het in Warschau gevestigde PGE SA zijn gedwongen om regelmatig een aantal van hun kolencentrales in het westen van hun land van het net los te koppelen als gevolg van een overschot aan Duitse windstroom. Een grote elektriciteitscentrale in Tsjechië bij Prunerov is vaak het slachtoffer van een groot aanbod van Duitse windenergie. Het af- en weer opschakelen kost de Tsjechische consument bergen met geld waardoor de energieprijs ongewild stijgt.
Een hoge manager van het Poolse netwerkbedrijf PSE zegt dat de maatregelen die hij moet nemen erg duur zijn en soms zijn die zelfs niet voldoende. We hebben van diverse elektriciteitscentrales bij Dolna, Odra en Turow de schema’s aan moeten passen. Helaas moeten we de gemaakte onkosten aan onze consumenten doorberekenen.

Polen en Tsjechië gaan dus zoals gezegd apparatuur aan de grenzen installeren om hun elektriciteitsnetwerken te beschermen. Deze fase shift transformatoren zijn peperduur. De Tsjechen zijn ondertussen met Duitsland in onderhandeling over een oplossing voor de korte termijn.
Desondanks gaan polen en Tsjechië door met de voorbereidingen voor de technische aanpassingen en de bouw van de grote transformatorstations die in 2017 klaar moeten zijn.