De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-327 Windhandel – Miljoenenfraude met groene energie

Windhandel – Miljoenenfraude met groene energie

Zondag 11 november 2012

De redactie van Fibronot.nl heeft jaren geleden de beslissing genomen om op de website geen commerciële reclame te plaatsen. Dus geen Google of andere advertenties die u hinderlijk op het Internet blijven achtervolgen.
Dat beleid verandert niet, maar zo af en toe verschijnt er een boek van een relatie dat we graag bij u willen aanbevelen. Hier rechts ziet u om die reden al een tijdje het boek van wetenschapsjournalist Marcel Crok staan, De staat van het Klimaat.
Een andere wetenschapsjournalist waar we nogal eens contact mee hebben is Siem Eikelenboom van het Financieel Dagblad. Hij heeft, samen met collega Jorinde Schrijver het boek Windhandel – De ontmaskering van groene hoogvlieger Econcern, geschreven.

WindhandelFD-journalisten Siem Eikelenboom en Jorinde Schrijver duiken in Windhandel in de donkergroene wereld van Econcern, het ooit veelbelovende bedrijf van Ad van Wijk, tegenwoordig bijzonder hoogleraar future energy systems aan de TU Delft. Duurzame energie voor iedereen, was zijn nobele missie. Maar de manier waarop Econcern vol bravoure de markt bestormde, ging – achteraf bezien – alle perken te buiten.

Ruim drie jaar geleden ging Econcern failliet. Van Wijk bleek een bedrijf te leiden waar opgeklopte cijfers en geld vretende projecten aan de orde van de dag waren en uiteindelijk de neergang van zijn bedrijf inluidde.

‘Duurzame energie voor iedereen.’ Onder dit motto zou energiebedrijf Econcern uit Utrecht de wereld veroveren. De ambitie van oprichter en topman Ad van Wijk was grenzeloos. Econcern, ontstaan aan de keukentafel van een stel ideologische natuurkundestudenten, moest uitgroeien tot de ‘Koninklijke Olie’ van de duurzame energie. Een missie die leek te slagen: eind 2008 telde het bedrijf 1400 medewerkers in 24 landen.
Maar in de zomer van 2009 is Econcern ineens failliet en worden onderdelen verkocht aan Eneco. De groei blijkt gebaseerd op opgeklopte cijfers en nooit gerealiseerde projecten die vele tientallen miljoenen opslokten. De schok is groot. Maar in de top van de organisatie wordt het spel om de schone energie steeds grimmiger.
Hoe konden Rabobank, Delta Lloyd en shv daar een jaar eerder nog 300 miljoen euro in steken? Waarom temperden de commissarissen de stormachtige groei niet op tijd? Wat deed accountant PwC? Windhandel ontrafelt deze ontluisterende
bedrijfsgeschiedenis.

Wrang: in 2008 was van Wijk nog tot Manager van het Jaar gekozen. Hoe kon dit gebeuren en waarom greep niemand in? Waarom temperde niemand de stormachtige groeiplannen?

Windhandel vertelt een spannend verhaal en geeft inzicht in de ontluisterende en onthullende bedrijfsgeschiedenis van Econcern. Het is uiteraard in het Nederlands op Paperback formaat en telt 288 blz. en wordt volgens twee boekhandelaren verwacht op 15 december 2012.

Volgens informatie die de redactie van Fibronot.nl van schrijver Siem Eikelenboom op 10 december 2012 kreeg wachten zij echter op het eindverslag van de curatoren in het faillissement van Econcern.
Dit eindverslag verschijnt in het voorjaar van 2014 nadat alle betrokkenen hun commentaar op het concept eindverslag hebben kunnen geven. Pas dan wordt het boek verder afgemaakt.
Naar verwachting ligt het dan ergens in het eerste of tweede kwartaal van 2014 in de winkels.

Helemaal gescheiden van zijn energievrienden is Van Wijk niet: zijn leerstoel aan de TU Delft wordt betaald door Eneco. Het bedrijf dat ooit onderdelen van Econcern overnam.

Het boek zal zonder twijfel door het management van Typhoon Capital verslonden worden…als ze al niet achter de tralies zitten vanwege medeplichtigheid aan het faillissement van Econcern.