De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-329 Internationaal Energie Agentschap: Amerika wordt grootste olieproducent ter wereld

Internationaal Energie Agentschap: Amerika wordt grootste olieproducent ter wereld

Maandag 12 november 2012

De Verenigde Staten worden in 2017  ‘s werelds grootste olieproducerende land. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA), dat zich boog over de gevolgen van de winning van schaliegas in de VS voor het wereldwijde energielandschap.

De IEA is een in Parijs gevestigde intergouvernementele organisatie en bestaat uit 26, voornamelijk Westerse, landen. Het IEA is opgericht in 1973. Zijn rol is om problemen te coördineren in tijden van een tekort aan olie. Het IEA adviseert de aangesloten landen, maar onderhoudt ook contacten met andere landen, zoals Rusland, China en India.

Het is de eerste keer dat de IEA deze voorspelling uitspreekt. In Noord-Amerika zijn gebieden met zeer moeilijk te winnen olie- en gasvoorraden die zitten opgesloten in schaliegesteente. Schaliegas lijkt zelfs een heuse hype in de Verenigde Staten. Er is in streken waar naar schaliegas en -olie geboord wordt een schreeuwend tekort aan werknemers.

Het gevolg is duidelijk volgens het IEA: de VS wordt op dit gebied groter dan Saoedi-Arabië en Rusland.

Lees ook ons Dossier schaliegas voor alle wetenswaardigheden over schaliegas, maar ook over de onwaarheden die de milieubeweging graag verspreidt om het boren naar schaliegas in Nederland te ontmoedigen en waar menig burgemeester en wethouder intrapt. Totdat er een groot bedrijf in hun gemeente failliet gaat of vertrekt vanwege de hoge energieprijzen in Nederland. Dan zijn de rapen gaar als ze ineens honderden WW- of bijstands uitkeringen moeten betalen als er geen vervangende werkgelegenheid is.