De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-331 Duitse toezichthouder geeft Tennet weer brevet van onvermogen

Duitse toezichthouder geeft Tennet weer brevet van onvermogen

Woensdag 14 november 2012

De Duitse toezichthouder op de energiemarkt, de Bundesnetzagentur, heeft transmissienetbeheerder TenneT wederom het certificaat geweigerd dat kan worden gezien als ‘diploma’ voor het examen bij het zogeheten Derde Pakket (een stapel Europese vereisten aan partijen in de energiemarkt). TenneT, dat behalve het Nederlandse net ook een aanzienlijk deel in Duitsland bezit, voldoet nog niet aan specifieke financiële eisen, wel staat de netbeheerder op de gewenste onafhankelijke manier in de markt. Dat heeft de toezichthouder op vrijdag 9 november 2012 bekend gemaakt.

De marktwaakhond noemt TenneT als een uitzondering, een reeks andere Duitse stroomnetbeheerders kreeg wel een brevet in de hand gedrukt. TenneT kon volgens de toezichthouder nog altijd geen certificaat krijgen, omdat de netbeheerder onvoldoende heeft aangetoond dat het aan de financiële eisen voldoet.

Deze zomer bleek de weigering van het certificaat al en TenneT kreeg toen de tijd om alsnog aan te tonen dat het de eisen voldoet, maar slaagde hier dus niet in. De hoge kosten die hoofdzakelijk gepaard gaan met het aansluiten van windparken op zee in Duitsland en de mate waarin TenneT dat kan behapstukken spelen een rol bij de gegeven onvoldoende.

TenneT zit dus niet goed, maar de Bundesnetzagentur benadrukt in een bericht wel dat het certificaat niet moet worden gezien als een werkvergunning, waardoor TenneT met een rode kaart van het veld moet worden gestuurd. Het tekortschieten van TenneT moet in een “afzonderlijke procedure” worden vastgesteld, aldus de Duitse waakhond.

Topman Hartman van TenneT spreekt in een bedrijfscommuniqué van een spijtig besluit. Hij wijst erop dat de situatie nog eens onderstreept dat TenneT voor eengigantische uitdaging wordt gesteld in dat kader en dat de voorwaarden hier niet goed voor zijn. Tijd dus om een oplossing te vinden, zo concludeert Hartman. TenneT haalt aan dat de Europese Commissie anders tegen de zaak aankeek. In september bleek uit stukken die verschillende media inzagen dat Brussel TenneT wel een certificaat gunt, kort gezegd omdat de moeilijkheden met de aansluiting van wind op zee begrijpelijk zijn.