De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2012-334 Gebrek aan biomassa bedreigt NUON centrale Buggenum

Gebrek aan biomassa bedreigt NUON centrale Buggenum

Donderdag 15 november 2012

De NUON centrale in Buggenum

De NUON centrale in Buggenum. (Klik op de foto voor een vergroting)
Bron foto: NUON

Een tekort aan biomassa, in dit geval houtpellets, bedreigt het voortbestaan van de NUON centrale in Buggenum, gemeente Leudal in Limburg. NUON neemt voor het einde van dit jaar de beslissing of het doek definitief over de centrale valt.
NUON meldt trots op zijn website: In het Limburgse Buggenum, vlakbij Roermond, ligt de trots van Nuon: een centrale met schone kolentechnologie en een groen hart, de Willem-Alexander Centrale.

De centrale is sinds 1993 in bedrijf en mag dus redelijk modern genoemd worden. De netto productiecapaciteit van de centrale bedraagt 253 megawatt.
Er wordt sinds enige tijd ook biomassa meevergast en NUON zegt dat deze combinatie van kolen- en biomassavergassing uniek is in de wereld.

Maar volgens een betrouwbare bron knaagt het gebrek aan biomassa aan de wortels van de centrale. Er is een chronisch gebrek aan houtpellets.

De redactie van Fibronot.nl vindt dat geen verrassing, immers dat zich deze ontwikkeling zou gaan voor doen is door ons al meerdere keren op de website vermeld.

Zo schreven we op 24 juni 2011 in ons artikel Nederland, van gasrotonde tot biohub:

Er is al uitgerekend dat de eisen zoals de EU voor ogen heeft om in 2020 10% biobrandstoffen bij fossiele brandstoffen te mengen, volstrekt onhaalbaar zijn.
Er zijn te weinig grondstoffen om die enorme plas bio-olie te produceren.
Dat geldt niet alleen voor jatropha, maar ook voor frituurvet en afvalhout waar biobrandstof van wordt gemaakt.
Over enkele jaren zal blijken dat er een groot tekort is aan deze grondstoffen.

En op 20 juli 2012 schreven we in een artikel  Nederland heeft niet genoeg hout voor duurzame energie:

Zonder na te denken worden links en rechts met honderden miljoenen subsidie biodiesel fabrieken uit de grond gestampt en moeten kolengestookte centrales hout gaan bijstoken waarvoor ze nog eens duizenden Euro’s per uur bijstoken subsidie voor krijgen.
Het wordt een peperdure grap die weinigen zich realiseren en waarvoor de rekening straks bij de burgers komt te liggen.

Hout is de verreweg de belangrijkste grondstof voor de productie van duurzame energie. Maar de geplande groei daarvan is zo groot, dat het hout op termijn niet meer is aan te slepen. De prijs van hout zal daarom fors stijgen.
Voor Nederland wordt er in 2020 een jaarlijks tekort voorspeld van 20 miljoen kuub, maar dat tekort ontstaat feitelijk al in 2015. Nederland zal daarom moeilijk aan Europese afspraken kunnen voldoen. Import van hout is geen optie, omdat het transport over een groot aantal kilometers niet duurzaam is.

De rol van Vattenfall

Vattenfall, moedermaatschappij van Nuon, bezit momenteel veertig energiecentrales in Europa waar biomassa wordt gestookt of vergast om stroom of warmte op te wekken.

Vattenfall geeft de economische crisis de schuld van alle ellende en zegt dat er een groot gat is ontstaan tussen vraag en aanbod van stroom. Vatenfall kampt met te veel centrales en een overcapaciteit aan stroom. Tot op heden is de energiecentrale in Buggenum de enige Nederlandse centrale die mogelijk zijn deuren zal sluiten.

Wij denken echter dat er andere redenen zijn om centrales te sluiten, namelijk het feit dat Vattenfall zich vertild heeft met de aankoop van NUON voor een bedrag van ruim € 10 miljard. Dit bedrag hangt Vattenfall als een molensteen om de nek. Het bedrijf heeft dan ook al miljarden af moeten schrijven maar dat schijnt zelfs niet genoeg te zijn, dus moeten er nu centrales gesloten worden.

Vattenfall en de rol in Liberia

Vattenfall is enkele jaren geleden betrokken geraakt bij de duistere praktijken van het in Nederland geregistreerde bedrijf Buchanan Renewables dat in Liberia als een gek tekeer is gegaan met het kappen van bomen waarvan de sappen als grondstof bij de fabricage van rubber werd gebruikt.
Vattenfall had zich voor een bedrag van € 150 miljoen als aandeelhouder ingekocht om voor een periode van 10 jaar te mogen genieten van de warmte die het stoken of vergassen van houtchips veroorzaakt.
Buchanan ging in Liberia op dezelfde wijze tekeer als BioShape in Tanzania deed. Lees het artikel Na BioShape opnieuw Nederlands bedrijf in Afrika in opspraak.

Buchanan maakt van de gekapte bomen houtchips die per bulkcarrier naar de centrales van Vattenfall in Europa werden vervoerd.
Uiteindelijk heeft de negatieve publiciteit Vattenfall doen besluiten om zich uit Buchanan terug te trekken. Zie ons artikel  Nuon eigenaar Vattenfall verlaat Liberia van 4 mei dit jaar.
De vraag is of Vattenfall nog genoeg houtpellets of houtchips aanvoert. Gezien het tekort bij de NUON centrale in Buggenum hebben we daar een hard hoofd in.
Tenzij Vattenfall houtchips en –pellets gebruikt voor de eigen centrales in Duitsland, Engeland en Zweden.
De inwoners van Berlijn werden de afgelopen winter nog fijntjes herinnerd aan de zegeningen van biomassa. Op grote billboards werden de passanten erop gewezen dat ze er dankzij Vattenfall toch maar warmpjes bijzaten. Dankzij de meestook van houtchips in de biomassacentrale van Vattenfall in Berlijn.

De werknemers van NUON

De 130 werknemers van de centrale in Buggenum reageerden verontwaardigd op het besluit van Nuon toen ze vorige week vrijdag, 9 november werden ingelicht. Volgens een woordvoerder van NUON komt er een sociaal plan, mochten de werknemers hun baan verliezen.